Sociaal-Economische Raad

8 oktober 2009

De jaarverslagen 2008 van de product- en bedrijfschappen zijn ten opzichte van 2007 verbeterd. De rapportage over de onderwerpen uit de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen is echter nog onvoldoende. Dat constateert de Toezichtkamer van de SER in de Scan jaarverslagen 2008.
Volledigheid nastreven
De Toezichtkamer scant jaarlijks de jaarverslagen en tweejaarlijks de financiële relaties van product- en bedrijfschappen. Bij de scan van jaarverslagen beoordeelt de Toezichtkamer in welke mate vooraf geselecteerde onderwerpen in de jaarverslagen worden toegelicht. Het gaat er hierbij om of de schappen voldoende transparant zijn. Er wordt geen uitspraak gedaan in hoeverre en/of op welke wijze de schappen daadwerkelijk invulling geven aan deze onderwerpen. Conform afspraak zouden de schappen met ingang van het verslagjaar 2008 over de onderwerpen uit de Code Goed Bestuur rapporteren. De Toezichtkamer heeft er bij de product- en bedrijfschappen op aangedrongen om in de volgende jaarverslagen volledig te berichten over de onderwerpen uit de Code Goed Bestuur.

Financiële verantwoording voldoende
Voor 2008 en 2009 heeft de Toezichtkamer tevens de financiële relaties van de product- en bedrijfschappen onder de loep genomen. Uit deze monitor blijkt dat product- en bedrijfschappen zich voldoende verantwoorden over de financiële middelen die aan derden ter beschikking worden gesteld. De Toezichtkamer is van mening dat de verantwoording door de schappen op één punt, over de doelmatigheid en doeltreffendheid, verder verbeterd moet worden.

De Toezichtkamer heeft in zijn vergadering van oktober zowel de Scan Jaarverslagen 2008 als de monitor financiële relaties 2008 en 2009 vastgesteld. De rapportages zijn aangeboden aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.