Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwsbericht 8 oktober 2009

Van der Laan: 'Overeenstemming over staatssteunregeling voor corporaties'

Minister van der Laan heeft overeenstemming bereikt met Eurocommissaris Kroes over de staatssteunregeling voor corporaties en de bijzondere projectsteun voor de aandachtswijken. Dat heeft minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie donderdagmorgen in de tweede Kamer bekend gemaakt. 'Een goed resultaat waarmee een einde wordt gemaakt aan een jarenlange discussie', aldus van der Laan.

Van der Laan is overeengekomen dat alle sociale huurwoningen van een corporatie met staatssteun gefinancierd mogen worden als tenminste 90 procent van de jaarlijks vrijkomende woningen wordt toegewezen aan huishoudens met een belastbaar inkomen onder 33.000 euro bruto. Dat is ongeveer modaal. Die grens van 90 procent kan overigens regionaal worden gedifferentieerd. Landelijk gemiddeld wordt nu in de praktijk ook ongeveer 90 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen aan deze inkomensgroep toegewezen. Daarnaast kunnen corporaties maatschappelijk vastgoed (scholen, wijkcentra en dergelijke) financieren met staatssteun. Dat is niet alleen toegestaan in de 40 aandachtswijken, maar in heel Nederland.

Ook de bijzondere projectsteun voor de wijkaanpak wordt door Brussel geaccepteerd als staatssteun. Van der Laan gaf aan dat de uitbetaling voor 2008 zal plaatsvinden, zodra het formele akkoord van Brussel in de vorm van een beschikking binnen is. Ook de heffing en uitbetaling voor 2009 zal dan uitgevoerd worden. Verder heeft hij aangegeven dat de projectsteun voor 2008, 2009 en 2010 in deze vorm wordt gehandhaafd. Voor 2011 wil Van der Laan naar een meer evenwichtige regeling die ook rekening houdt met de opgave in de krimpgebieden.

Brussel staat geen staatssteun toe voor activiteiten waarmee corporaties in concurrentie treden met marktpartijen, zoals de bouw en verhuur van duurdere huurwoningen (met een huur boven de huurtoeslaggrens van 648 euro), of voor de bouw van koopwoningen. In juli 2009 wilde Brussel slechts instemmen met een inkomensgrens op het niveau van de huurtoeslag (28.475 euro voor meerpersoonshuishoudens onder de 65 jaar tot 19.800 euro voor alleenstaanden boven de 65). Dit is 30 procent van het aantal huishoudens.

De Tweede Kamer vroeg Van der Laan of corporaties een bredere doelgroep mogen bedienen. Hij maakte vandaag bekend dat hij met de bereikte overeenstemming uitvoering geeft aan de motie. De inkomensgrens die de corporaties moeten gaan hanteren is 33.000 euro. Daardoor vallen nu ook (beginnende) onderwijzers, verpleegsters en politieagenten binnen die groep.

In totaal betreft het circa 43 procent van het aantal huishoudens.