GroenLinks

GroenLinks wil embargoregeling Prinsjesdag afschaffen

8 oktober 2009

Maak een einde aan de embargoregeling rond Prinsjesdag. Dat stelt Ineke van Gent vandaag bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken en het Koninklijk Huis.

Elk jaar weer proberen journalisten als eerste de vertrouwelijke stukken te publiceren terwijl parlementariërs gehinderd worden in hun eigenlijke werk: het controleren van het kabinetsbeleid. Kamerleden moeten zich in allerlei bochten wringen om de begroting voor Prinsjesdag te kunnen inlezen. Terwijl het de pers elk jaar weer lukt om de embargoregeling te doorbreken.

Troonrede
Wat Van Gent betreft moeten de stukken voortaan gewoon de vrijdag voorafgaande aan Prinsjesdag openbaar gemaakt worden. De koningin mag vervolgens een eigen verhaal schrijven voor de Troonrede.

Koninklijke bezuiniging
Daarnaast wil GroenLinks een grondige heroverweging van de financiële en fiscale rechtspositie van het koningschap. Het is niet meer van deze tijd dat de leden van het Koninklijk Huis geen vermogens- of successiebelastingen verschuldigd zijn", vindt Ineke van Gent. De uitgaven van het Koninklijk Huis zijn voor GroenLinks niet heilig, en al helemaal niet als er een gapend gat zit in de overheidsfinanciën. Daarom moet een ambtelijke commissie de begroting voor het Koninklijk Huis onderzoeken op mogelijke bezuinigingen.

Innovatie
Tot slot bepleit GroenLinks dat het Innovatieplatform waaraan minister-president Balkenende leiding geeft meer gaat inzetten op verduurzaming en vergroening van de Nederlandse kenniseconomie. Tot nu toe leidt dit platform een slapend bestaan. Daarin moet verandering komen.

Ineke van Gent