Tijdelijk verblijf in buitenland niet langer belemmering voor rijbewijs

Een tijdelijk verblijf in het buitenland is niet langer een belemmering voor het verkrijgen van een rijbewijs. Er komt begin 2010 een aanpassing op de regel dat mensen 185 dagen in Nederland hebben moeten gewoond voordat zij een rijbewijs kunnen krijgen. Samen met minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de zogenoemde 185-dagenregeling opgepakt nadat burgers die last hadden van de regeling hiervan melding hadden gedaan op www.lastvandeoverheid.nl.

Wie in het buitenland woonde en snel na terugkomst in Nederland zijn rijbewijs haalde, kreeg aan de gemeentebalie te horen: ,,Sorry, u kunt nu geen rijbewijs krijgen, u moet eerst 185 dagen in Nederland wonen.'' De Europese regel is bedoeld om te voorkomen dat mensen van wie het rijbewijs is ingenomen naar het buitenland gaan om daar even snel een ander rijbewijs te halen. Onbedoeld kreeg ook de Nederlander die tijdelijk in het buitenland verbleef en vervolgens in eigen land zijn rijbewijs haalde, met deze regel te maken. Een student die een jaar stage had gelopen in Duitsland en bij terugkomst via een 10-daagse cursus zijn rijbewijs haalde, moest een half jaar wachten voordat hij zijn rijbewijs daadwerkelijk kon ophalen.

De regel wordt daarom versoepeld; personen die minder dan vier jaar uit Nederland zijn weggeweest worden niet meer met de 185 dagen-eis geconfronteerd. Voorwaarde is wel dat ze in het verleden gedurende een periode van tenminste tien jaar onafgebroken in Nederland woonachtig zijn geweest. Een gemeente kan dit via de gemeentelijke basisadministratie (GBA) controleren. Er is gekozen voor een periode van vier jaar omdat deze periode redelijkerwijs als tijdelijk is aan te merken.

Staatssecretaris Bijleveld werkt namens het kabinet aan het verminderen van regeldruk. In 2010 wil zij de top-10 van door burgers aangegeven knelpunten hebben weggenomen.

Noot aan redacties (