Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Oktober

Ministerie van VROM

Nationale DenkTank: de klimaatdoelen zijn haalbaar

08-10-2009

Hoe kunnen we Nederlanders stimuleren om voor hernieuwbare energie en energie-efficiente oplossingen te kiezen? 20 topstudenten van de Nationale DenkTank 2009 zoeken het antwoord. Ze presenteerden hun eerste analyses woensdag 7 oktober aan minister Cramer.

Nederlanders willen best energie besparen, zo blijkt uit de eerste verkenningen. Maar de verschillen onderling tussen bevolkingsgroepen zijn groot. Zo kiezen vooral vrouwen van 34-plus met een eigen woning en een 2 keer modaal inkomen graag voor energiebesparing, terwijl jonge mannelijke huurders dat minder belangrijk vinden.

Ook tussen stad en land is er verschil. Zo is het gasverbruik in de stad toegenomen, maar op het platteland juist gedaald is. En stedelingen besparen minder elektriciteit dan mensen buiten de stad.

In 6 jaar terugverdiend

Wat beweegt mensen tot het overstappen op duurzame energiebronnen? `Dat blijft een moeilijk punt', zei Cramer. De DenkTank ondekte dat consumenten best willen besparen als ze hun investeringen maar binnen 7 jaar terugverdienen. Duurt het langer, dan haken de meeste mensen af.

Als ieder huishouden 6391 euro investeert in energiebesparende maatregelen (zoals isolatie), dan haalt Nederland de klimaatdoelen, zo blijkt uit berekeningen. Dat geld verdient een huishouden in 6 jaar terug: 1058 euro per jaar.

Geen taboes

De bewindsvrouw is heel benieuwd naar de oplossingen van de DenkTankers. `Toen ik aantrad als minister was het een andere tijd. Er was in het kabinet voor sommige maatregelen geen draagvlak. Nu is het tijd om de touwtjes aan te trekken. Dus schroom niet met jullie oplossingen; er zijn geen taboes.' Cramer ziet in de bestaande bouw de grootste mogelijkheden om energie te besparen.

Definitieve oplossingen

De studenten van de DenkTank zijn uit 200 kandidaten geselecteerd. Ze komen uit verschillende delen van het land en hebben een diverse achtergrond. In augustus zijn ze gestart met een intensieve zomerschool. De analysefase is net afgerond. De definitieve oplossingen volgen nog. Cramer ontvangt die in december en neemt ze dan mee naar de klimaattop in Kopenhagen.

De ministeries van VROM, EZ, EnergieNed en Netbeheer Nederland zijn de hoofdsponsoren van de DenkTank.