Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Havermans onderzoekt conclusies over politie Gelderland-Midden

8 oktober 2009

Minister Ter Horst heeft de heer Havermans (oud-burgemeester van Den Haag en oud-lid van de Rekenkamer) gevraagd onderzoek te doen naar de conclusies van de commissie-Cornielje over de situatie bij de politie Gelderland-Midden in de jaren rond de eeuwwisseling. Cornielje (Commissaris van de Koningin in Gelderland) kwam met zijn rapport `Feitelijk-Heden' in maart 2007. Havermans was destijds voorzitter van de begeleidingscommissie bij het onderzoek van Cornielje.

Dat schrijft de minister in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Havermans zal het onderzoek doen samen met andere leden van de toenmalige begeleidingscommissie, waarbij de plaats van de ondernemingsraad van het politiekorps wordt ingenomen door een vertegenwoordiger van de Nederlandse Politiebond.

De commissie-Havermans zal vertrouwelijk inzage krijgen in een niet-openbaar rapport van de Nederlandse Politiebond over de bevindingen van de commissie-Cornielje. Zo wordt bekeken of dat rapport aanleiding geeft de conclusies van Cornielje te heroverwegen.

Het is de bedoeling dat de commissie-Havermans in december met conclusies komt.