Gemeente Baarn

Duurzame energie op bedrijventerrein Noordschil

Provincie buigt zich over plannen

De Provincie Utrecht buigt zich deze weken over plannen voor de bouw van een innovatieve kleinschalige energiecentrale die duurzame energie produceert, op bedrijventerrein âde Noordschilâ in Baarn, naast Nijhof Bouw- en Woonwaren (aan de oneven zijde van de Hermesweg, die gericht is op de rijksweg A1). De methode waarmee de kleine centrale duurzame energie produceert is uniek: uit organische delen van rest bouw- en sloopafval, zoals hout, tapijt, papier en karton wordt door verhitting
- zonder verbranding - energie gewonnen. Bij het verwerkingsproces komt geen schoorsteen te pas, omdat het een volledig gesloten methode is zonder emissies. Geur-, geluid- of stofoverlast zal daardoor niet op kunnen treden. De hoeveelheid duurzame energie die geproduceerd kan worden, komt overeen met de behoefte van 6.500 huishoudens. Ook de reststof van dit proces, een olie, kan duurzaam gebruikt worden als niet-fossiele brandstof voor bijvoorbeeld schepen. Het niet-organische gedeelte van de fracties RBSA, zoals zand en grind, wordt als herbruikbare grondstoffen aan de industrie geleverd.

Goed voor het milieu

Het duurzaam produceren van energie is goed voor het milieu, omdat het bijdraagt aan vermindering van de uitstoot van C02, een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering. Het bedrijf dat de innovatieve methode van duurzame energieproductie heeft ontwikkeld, is Multi Purpose Industries (MPI) te Oldenzaal. Vernieuwend aan de methode is dat er gebruik wordt gemaakt van een rest bouw- en sloopafval afkomstig van lokale inzamelaars en recyclers. Dit soort afval was tot nog toe niet te verwerken en moest dus verbrand of gestort worden. Met het nieuwe procédé kan jaarlijks circa 20.000 ton afval (circa 18 vrachtwagens per week) emissievrij worden omgezet in duurzame energie en herbruikbare grondstoffen. Daarmee wordt ook een bijdrage geleverd aan het oplossen van het probleem van de afvalberg.

Opgewekte duurzame energie kan in de eerste plaats geleverd worden aan omringende Baarnse bedrijven op de Noordschil, waaronder Nijhof Bouw- en Woonwaren. De olie die als reststof aan het eind van het proces overblijft, kan onder meer dienen ter vervanging van fossiele brandstoffen in de scheepvaart. De herbruikbare materialen gaan als grondstoffen naar de industrie.

Duurzame ambities
De Provincie Utrecht wil het accent op duurzaamheid versterken en werk maken van een klimaatneutrale provincie. Daarom heeft de provincie aan het project de zogenoemde âkoploperstatusâ toegekend. Momenteel buigt de provincie zich over de aanvraag van de milieuvergunning voor de aanleg van de duurzame energiecentrale.

Minister Cramer (VROM) zegt over het project het volgende. "Ik ben een overtuigd voorstander van zo'n innovatieve aanpak gericht op de ketenstructuur. Investeren in de productie van duurzame energie is dringend nodig om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te halen. Initiatieven als deze juich ik daarom van harte toe."

Wat betreft duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering, past het plan ook bij ambities die de gemeente Baarn op dat vlak heeft vastgesteld. De gemeente is geïnteresseerd in innovatieve projecten op lokaal niveau die een positieve bijdrage kunnen leveren aan duurzame ontwikkeling.

Informatieavond
Om iedereen met belangstelling voor het initiatief te informeren, organiseert MPI met medewerking van Provincie Utrecht en de gemeente een inloop- en informatieavond in het gemeentehuis (ingang Stationsweg 18) op dinsdag 27 oktober aanstaande, aanvang 19.30 uur. Tijdens deze avond krijgt men inzicht in het proces van duurzame energieproductie en kan men deskundigen spreken die eventuele vragen kunnen beantwoorden. Iedereen is er van harte welkom.