Gemeente Purmerend

Purmerend selecteert organisaties voor huishoudelijke hulp

08 oktober 2009

Purmerend en de andere Waterlandse gemeenten hebben 8 organisaties geselecteerd die vanaf 1 januari 2010 hulp bij het huishouden gaan bieden: De Omring, Odion, Thuiszorg Diakonie Wmo, TSN (voorheen Evean), T-zorg, ViVa! Zorggroep, Wonen en Zorg Purmerend en Zorgcirkel Waterland.

Europese aanbestedingsprocedure
De regio Zaanstreek Waterland heeft de laatste maanden een traject van Europese aanbesteding doorlopen voor hulp bij het huishouden. Volgens de Europese regelgeving zijn gemeenten verplicht dergelijke overeenkomsten aan te besteden zodat verschillende aanbieders kans maken op een overeenkomst. Dit keer is ervoor gekozen ook kleine aanbieders van hulp bij het huishouden een kans te geven. En met resultaat. Alle aanbieders gaan tegen dezelfde tarieven werken voor de gemeente. Dit kan van invloed zijn op de door een cliënt te betalen eigen bijdrage voor de hulp.

Informatie
Alle huidige aanbieders van hulp bij het huishouden mogen ook na 1 januari 2010 hulp bieden. Dit betekent dat niemand noodgedwongen van zorgaanbieder hoeft te veranderen. De andere 4 geselecteerde aanbieders zijn nieuw. Cliënten kunnen vanaf 1 januari 2010 ook naar een van deze nieuwe aanbieders overstappen. De keuzevrijheid van de cliënt wordt daarmee groter. Voor vragen kan men terecht bij de WMO loketten van de verschillende gemeenten.

In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de gemeente verantwoordelijk voor het regelen van hulp bij het huishouden. Iemand komt in aanmerking voor hulp bij het huishouden als hij of zij niet meer zelfstandig het huishouden kan doen.