Gemeente Purmerend

Schoolmaatschappelijk werk voortaan via SMD

08 oktober 2009

Per 1 oktober werkt de gemeente Purmerend voor schoolmaatschappelijk werk samen met de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD). Vanaf dit schooljaar (2009-2010) is de subsidierelatie met Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam voor sociale vaardigheidstrainingen (SOVA-trainingen) en het schoolmaatschappelijk werk op de basisscholen in Purmerend beëindigd. Deze taken horen niet langer tot de wettelijke taken van Bureau Jeugdzorg.

Veel basisscholen hebben te maken met leerlingen met psychosociale problemen of gedragsproblemen. De gemeente heeft de zorgtaak om scholen met kennis en middelen te ondersteunen in de begeleiding van deze kinderen. Die hulp kan bestaan uit trainingen om met bepaalde problemen op school om te gaan of begeleiding van kinderen naar instanties op het gebied van opvoedingsondersteuning.

Het project schoolmaatschappelijk werk biedt ook trainingen om leerlingen te helpen om hun sociale vaardigheden te vergroten. Ouders en kinderen die in aanmerking komen voor ondersteuning worden benaderd door de school, die hen in contact brengt met de SMD voor verdere begeleiding.