Provincie Flevoland

Advies over zienswijzen Lelystad Airport gereed

De provinciale Commissie 21, die adviseert over de binnengekomen zienswijzen op de door de directie van Lelystad Airport aangevraagde aanwijzing, heeft haar werk afgerond. Het advies is maandag 28 september j.l. verstuurd naar de minister van Verkeer en Waterstaat (VenW). De Commissie heeft binnen de afgesproken tijd, 2653 schriftelijke inspraakreacties ontvangen, waarvan er 230 uniek zijn. Daarnaast hebben 23 mensen op de hoorzitting ingesproken.

Op 8 mei 2008 heeft de exploitant van de Lelystad Airport de ministers van VenW en VROM verzocht om de luchthaven te mogen uitbreiden; een zogenaamde Aanwijzing. De uitbreidingsplannen gaan met name over het verlengen van de start- en landingsbaan tot 2100 meter en de overname van het zakelijk vliegverkeer van Schiphol- Oost, evenals een aantal lijn- en chartervluchten. Lelystad Airport heeft daartoe een milieueffectrapportage opgesteld, die door de Commissie voor de m.e.r is beoordeeld. Het advies van deze Commissie is inmiddels naar de ministers van VenW en VROM gestuurd.

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de inspraak- en adviesprocedure over de Aanwijzing ligt op grond van artikel 21 van de Luchtvaartwet bij de provincie Flevoland. De Commissie 21 was samengesteld uit een gedeputeerde van de provincie Flevoland, bewoners en wethouders van de gemeenten Lelystad, Zeewolde en Dronten en ambtenaren van de ministeries van VenW, VROM en LNV. De Commissie is inmiddels opgeheven.

De adviesrapportage van de Commissie bestaat uit drie onderdelen. Een advies op hoofdlijnen over de inspraakreacties en de opvattingen van de Commissie daarover. Een analyse van de inspraakreacties in tabelvorm die meer in detail ingaat op de reacties en het advies van de Commissie daarop. En de bundel met unieke inspraakreacties en het verslag van de hoorzitting.

Veel indieners van de inspraakreacties maken zich ongerust over de aantasting van de rustige en groene woonomgeving in Flevoland. Velen twijfelen ook aan nut en noodzaak van uitbreiding van de luchthaven . De Commissie vindt het belangrijk om meer inzicht te krijgen in het doel van de uitbreiding van de luchthaven en wat hiervan de maatschappelijke voordelen zijn. Mogelijke negatieve effecten op de landbouw en recreatie moeten beter in beeld gebracht worden.

De Commissie is het met enkele indieners eens dat een betere onderbouwing van de gevolgen van de uitbreiding van de luchthaven voor de hoeveelheid CO2 en het klimaat noodzakelijk is. Voor een aantal onderwerpen - zoals natuur, aanvliegroutes en hinderbeleving - meer onderzoek moet worden uitgevoerd. Meer in het algemeen adviseert de Commissie om te investeren in een heldere en betrouwbare communicatie met de omwonenden over dit onderwerp.

Voorzitter van de Commissie, commissaris van de koningin Leen Verbeek is tevreden over het niveau van de zienswijzen. "Er is op een uiterst serieuze manier gereageerd, met inhoudelijk goed onderbouwde adviezen. Het was een gigantische klus, waarbij veel en goed werk geleverd is. Het ligt nu bij het rijk. Hopelijk gaan ze een aantal verstandige dingen ermee doen", aldus Leen Verbeek.

De insprekers krijgen deze stukken niet thuisgestuurd. Ze krijgen wel persoonlijk bericht waar de stukken kunnen worden ingezien. De stukken liggen vanaf vrijdag 9 oktober a.s. ter kennisname in een groot aantal bibliotheken en gemeentehuizen. Beroep of bezwaar tegen het advies van de Commissie is niet mogelijk. Wel tegen de Antwoordnota van de ministers Eurlings (VenW) en Cramer (VROM) die halverwege oktober wordt verwacht. De ministers gebruiken daarbij de adviezen van de Commissie voor de m.e.r. en van de Commissie 21. Daarna bepaalt het kabinet een standpunt over de uitbreidingsplannen van de Lelystad Airport.