Woonbond


08-10-2009

Van der Laan bereikt overeenstemming met Brussel over doelgroep

Minister Eberhard van der Laan (WWI) heeft vandaag in een spoeddebat over de Wijkenaanpak laten weten met de Europese Commissie tot een (nu nog mondelinge) overeenkomst over staatssteun aan woningcorporaties te zijn gekomen.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) geeft Nederland de ruimte voor staatssteun onder andere in de vorm van de WSW borging en de projectsteunregeling (ook de Vogelaar- of wijkheffing genoemd). Dit op voorwaarde dat gemiddeld 90 procent van de vrijkomende woningen wordt toegewezen aan mensen met een bruto jaarinkomen van maximaal 33.000 euro. Dat is een verruiming ten opzichte van het eerdere voorstel van Van der Laan om ten minste 80 procent van alle vrijkomende sociale huurwoningen toe te wijzen aan mensen met een inkomen onder de huurtoeslaggrens (28.600 euro).Het percentage van de te verhuren woningen (gemiddeld 90 procent) mag regionaal worden gedifferentieerd. Als bijvoorbeeld in de krimpregio's minder dan 90 procent 'passend' wordt toegewezen, moet dat in andere regio's worden gecompenseerd met een hoger percentage..

Van der Laan heeft ook overeenstemming bereikt met de EC over het maatschappelijk vastgoed: Scholen en buurthuizen kunnen eveneens met WSW-borging worden gebouwd en gefinancierd. Niet alleen in de 40 krachtwijken, maar in heel Nederland. Daarnaast is de EC akkoord gegaan met de bijzondere projectsteun voor de 40 wijken. Dit is rugwind in plaats van oppositie vanuit het liberale Brussel, merkte minister Van der Laan op. Er is geen land in Europa met zon grote sociale huursector als Nederland en die mogen wij nu van de EU behouden.

Binnenkort komt Van der Laan met een brief, waarin de nadere details van de overeenkomst uiteen worden gezet. Volgens de Woonbond gaat het de goede kant op, maar het is nog te vroeg voor een eindoordeel. Zo vindt de Woonbond dat de 'oude' ziekenfondsgrens van 33.000 euro ten minste moet worden geïndexeerd. Daarmee zou de grens op ongeveer 36.000 euro komen. Of dit ook in de deal met Kroes besloten ligt, is nog niet duidelijk.