Gemeente Vlaardingen


Waardering vakjury Entente Florale

08 oktober 2009

Waardering van de vakjury Entente Florale:

Vlaardingen is een groene en zeer bloemrijke stad!

De jurering wordt uitgevoerd door de onafhankelijke Vaste Keuringscommissie (VKC) uit Roelofarendsveen. Deze instantie is gespecialiseerd in de keuring van tuinen, groenvoorzieningen en sierteeltpresentaties. De VKC-jury Entente Florale Nederland is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers/groenvoorzieners, gemeentelijke groenmanagers en (beleids)medewerkers op het gebied van de ruimtelijke inrichting en milieu.

Hieronder een samenvatting van het uitgebreide juryrapport. Het rapportcijfer voor Vlaardingen is een 8.6.

Ontwikkeling stad sterk groen georiënteerd
De gemeente Vlaardingen heeft volgens de vakjury een sterke, complete visie en ambitie op de totale woon-, werk en leefomgeving van zijn inwoners. Kwaliteit in al zijn facetten staat hoog in het vaandel. De ontwikkeling van de stad is sterk groen georiënteerd. De stad kent een sterke, ecologische hoofdstructuur en is zich bewust van de ruimtelijke kwaliteiten van land en water. Bovendien is de jarenlange, consequente uitvoering van beleid zichtbaar in de stad.

Goede combinatie aangeplant en natuurlijk groen De vakjury heeft vooral veel lof voor de combinatie van het aangeplante groen en het natuurlijke/ecologische groen, waardoor er een grote belevingswaarde ontstaat.

Het aangeplante stadsgroen, zoals de bomen, bodembedekkers, hagen, bloemen, heesters, bosplantsoenen, gazons, grasoppervlakten, is zeer goed onderhouden en op elkaar afgestemd, aldus de vakjury. Het aangeplante groen kent een grote soortenrijkdom en is zeer bloemrijk. Ook het bomenbestand is fraai en uitgebreid en bevat enkele bijzondere en zeldzame soorten. Opmerkelijk vindt de jury het vaak voorkomen van vruchtbomen, zoals de sierkersen, notenbomen en tamme kastanjes. Vlaardingen kent veel natuurlijke, fraaie oevers met grote soortenrijkdom in vegetatie.

Het natuurgroen of ecologisch groen - zoals de bermen en de oevers (ofwel de groene aders van het stadscentrum naar het buitengebied) - is overal in de stad waarneembaar en beleefbaar. De resultaten van 25 jaar ecologisch groenbeheer zijn duidelijk zichtbaar in zowel de land- als de waternatuur. De jury prijst het niet gebruiken van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. De soortenrijkdom is al groot van nature, maar wordt geholpen door middel van zelf samengestelde zaadmengsels. Ook met de resultaten van zeer grondige monitoring van flora en fauna houden de beheerders goed rekening.

Deskundige medewerkers
De jury roemt de deskundigheid van de medewerkers, zowel op gebied van ecologisch en aangeplant groen en waterbeheer, en zowel in de binnen- als de buitendienst!

Betrokkenheid van bewoners
De vakjury is lovend over de betrokkenheid van bewoners bij het maken van plannen. Voorbeelden zijn de Stichting Boombehoud Vlaardingen, diverse klankbordgroepen en bewonerspanels en de Federatie Broekpolder.

Breed scala aan voorzieningen
De vakjury waardeert de ontsluiting en toegankelijkheid van de groenvoorzieningen, die daardoor uiterst bruikbaar zijn als verblijfs- en recreatievoorzieningen. Het fiets- en wandelpadennetwerk evenals de vaarroutes vindt de jury van hoge kwaliteit. Ook de structurele maatregelen op het gebied van milieu worden als positief gezien, zoals het scheiden van schoon water en rioolwater, de wadis in het openbaar groen en geluidswerende maatregelen. De jury vindt Vlaardingen ook opvallend schoon, heel en fleurig en zag niet veel graffiti en zwerfvuil in de stad. Ook de vele speelplaatsen zijn niet onopgemerkt gebleven, waaronder het avontuurlijk Speeleiland Babberspolder. Verder mag de zorgvuldig ontworpen en onderhouden begraafplaats in Holy met de fraaie beplanting zeker omschreven worden als een parel.

Natuur- en milieu-educatie
De vakjury vindt Vlaardingen vooruitstrevend op het gebied van natuur- en milieueducatie. Denk bijvoorbeeld aan de groene, historische stadswandeling, maar ook aan het NME-centrum, de Heemtuin Westwijk en het Natuurpark Holy.

Recreatie en toerisme
Ook het voorzieningenniveau op het gebied van recreatie en toerisme vindt de jury hoog.

Mooi particulier groen
Tot slot viel het de vakjury op dat ook de bewoners zelf er heel wat moois van hebben gemaakt. De jury was bijvoorbeeld zeer gecharmeerd van de fleurige balkons langs bijvoorbeeld de Dillenburgsingel.