Gemeente Delft

Delft voert Wet Investeren in Jongeren (WIJ) in

Sinds 1 oktober 2009 is de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) in werking. Deze wet geldt voor jongeren tot 27 jaar, die niet (meer) leren of werken. De overheid vindt het belangrijk dat jongeren kansen voor zichzelf creëren door een opleiding af te maken of door een goede werkplek te vinden. De gemeente Delft geeft daarom jongeren die zich vanaf 1 oktober 2009 melden voor een uitkering, een 'werkleeraanbod'.

Het recht op een bijstandsuitkering geldt vanaf 1 oktober niet meer voor jongeren tot 27 jaar. In plaats daarvan hebben zij recht op een werkleeraanbod van de gemeente. De gemeente Delft ondersteunt met een werkleeraanbod jongeren bij het vinden van een baan of opleiding. Jongeren die dit werkleeraanbod accepteren, maar een te laag basisinkomen hebben, kunnen van de gemeente een aanvulling krijgen. Wanneer een jongere wel kan werken of leren, en het aanbod van de gemeente weigert, heeft hij geen recht op een inkomensvoorziening.

Voor jongeren die op dit moment al een bijstandsuitkering ontvangen, geldt een overgangsperiode. Voor deze groep gaat de WIJ uiterlijk 1 oktober 2010 in. Jongeren die in aanmerking willen komen voor een werkleeraanbod kunnen zich melden bij het jongerenloket, Het WERKbedrijf of via www.werk.nl). Meer informatie over de WIJ vindt u op www.gemeentedelft.info/jongerenloket.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft