Ministerie van Justitie

Staatssecretaris Albayrak opent landelijk congres nazorg jeugd

Nieuwsbericht | 08-10-2009

Staatssecretaris Albayrak opende op 8 oktober in Utrecht een landelijk congres over het verbeteren van nazorg aan jongeren die in een Justitiële Jeugdinrichting terecht komen.
Opening congres nazorg jeugd

Het congres werd bijgewoond door medewerkers van de ketenpartners die betrokken zijn bij de nazorg. Het kabinet wil de herhalingscriminaliteit verlagen met tien procentpunt in de periode 2002-2010. Effectieve, sluitende en passende nazorg voor jongeren is erg belangrijk om die doelstelling te halen. Eén van de middelen waarmee effectieve nazorg wordt gerealiseerd, is het zogeheten netwerk- en trajectberaad. In haar openingstoespraak stond staatssecretaris Albayrak uitgebreid stil bij de landelijke uitrol van dit beraad, die het afgelopen jaar succesvol is verlopen.

Netwerk- en trajectberaad

In het netwerk- en trajectberaad werken de ketenpartners (de JJI, de Raad voor de Kinderbescherming, de Jeugdreclassering en gemeenten) samen aan een goede begeleiding voor alle jongeren die in een JJI terecht komen. Door de invoering van het netwerk- en trajectberaad is er betere en intensievere samenwerking mogelijk tussen de ketenpartners in de regio. Meer informatie hierover is te vinden via onderstaande link.

Meer informatie


* Het netwerk- en trajectberaad

Uitrol Youturn in volle gang

Opening congres nazorg jeugd

De nazorg voor jongeren wordt verder verbeterd door de invoering van basismethodiek Youturn. De uitrol hiervan is in volle gang, zo liet staatssecretaris Albayrak weten. Eind 2009 wordt Youturn in alle JJI's toegepast. Jongeren leren hierbij om zelfstandig te leven, leren beter omgaan met moeilijke beslismomenten en worden gemotiveerd voor later in te zetten gedragsinterventies.