De voorleesloep, een nieuwe leesrevolutie voor slechtzienden

02/10/2009 09:00

KOBA Vision bvba

PERSCONFERENTIE 8 oktober 2009

KOBA Vision lanceert de voorleesloep Vocatex. Het is een leesrevolutie voor slechtzienden. Het nieuwe apparaat maakt het lezen van teksten zeer eenvoudig. Een tekst op het scherm wordt geselecteerd en een stem leest de tekst voor.

De voorleesloep is uniek door het zelf selecteren van bijvoorbeeld een krantenartikel en dit te laten voorlezen. Luisteren naar een stem die voorleest vraagt maar een kleine inspanning van een slechtziende. De inspanning om te lezen is zo laag dat de gebruiker de hele dag door kan lezen. Apparaten die enkel de tekst vergroten en niet voorlezen vragen veel meer moeite om te lezen waardoor slechtzienden in de praktijk hooguit enkele uren per dag lezen. De voorleesloepen brengen dan ook een heel nieuwe leestechniek aan het licht.

Voorleesloepen zijn een combinatie van beeldschermloepen en voorleesapparaten. In het verleden maakten slechtzienden een keuze tussen deze twee. Een beeldschermloep is een apparaat om teksten te lezen op een scherm met vergroting en contrastverhoging. Een voorleesapparaat scant een tekst en leest de tekst voor zonder het startpunt te kunnen aangeven of zonder de leespositie te weten.

De Vocatex heeft een camera die de tekst opneemt en deze vergroot weergeeft. Met het apparaat van de vorige generatie werd enkel de tekst vergroot. Nu met het nieuwe apparaat kan de slechtzienden een tekstblok aanduiden en laten voorlezen. Een duidelijke stem start meteen met voorlezen. Op het scherm volgt een rode rechthoek elk gelezen woord. Zo is er steeds een overzicht en is de leespositie binnen de tekst duidelijk. Grote letters en het woord per woord lezen, wat grote inspanningen vraagt, zijn verleden tijd met het nieuwe apparaat. Met de voorleesloep wordt de krant en een boek uit de bibliotheek vlotter toegankelijk en kan snel de inhoud doorgenomen worden.

De Vocatex verwacht veel internationale belangstelling van organisaties voor slechtzienden maar ook van de slechtziende gebruikers zelf. De Vocatex is daarom alvast gepatenteerd voor België, met mogelijke uitbreiding wereldwijd. De ontwikkeling van de voorleesloep werd mogelijk door de steun van het IWT, Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door wetenschap en technologie.

De persconferentie vindt plaats op donderdag 8 oktober 2009 om 11u bij KOBA Vision, De Oude Hoeven 6, 3971 Leopoldsburg. Een uitgebreide demonstratie door een slechtziende gebruiker staat op de agenda.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Bart Peremans

KOBA Vision, De Oude Hoeven 6, 3971 Leopoldsburg

Tel. 011 34 10 18, Tel. 011 34 45 13

GSM: 0498 13 61 01

E-mail: bart.peremans@kobavision.be

Website: http://www.kobavision.be

Foto's kunnen digitaal of in print bezorgd worden.

Videomateriaal is beschikbaar op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=GtlbWLmrJTY

Info voor het publiek :

De Vocatex wordt voorgesteld aan het publiek op de hulpmiddelenbeurs BrailleTech in lokalen van de Brailleliga, Engelandstraat 57 te 1060 Brussel, van 15 tot 17 oktober 2009.

Info over de Vocatex op de website van KOBA Vision : http://www.kobavision.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel