Raad van State


donderdag 8 oktober 2009
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Sint Joannes de Deo' van de gemeente Haarlem. Het plan maakt woningbouw op een voormalig ziekenhuiscomplex in Haarlem mogelijk. De Stuurgroep Deo en een omwonende zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen tegen de goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat onderzoek had moeten worden gedaan naar de luchtkwaliteit. Verder had in het bestemmingsplan moeten worden bepaald hoe veel en hoe hoog er mag worden gebouwd. Aangezien dit niet is gebeurd, wordt de leefbaarheid van Haarlem aangetast, aldus de stuurgroep en de omwonende. (zaaknummer 200903285/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Golfbaan de Bolgerijsche' van de gemeente Vianen. Het plan maakt de aanleg van een 18-holes golfbaan met clubhuis en driving range mogelijk. De golfbaan ligt in de polder Bolgerijen. Dit gebied ligt in de Vijfherenlanden. Een aantal agrariërs uit de omgeving is het niet eens met het goedkeuringsbesluit van de provincie. Volgens hen staat provinciaal beleid niet toe dat in dat gebied een golfbaan wordt aangelegd. De agrariërs willen de grond gebruiken voor uitbreiding van hun bedrijven. Twee omwonenden vrezen dat hun leefklimaat wordt aangetast door de komst van de golfbaan. (zaaknummer 200808109/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland om een milieuvergunning te verlenen. Het gaat om een vergunning voor een akkerbouwbedrijf/nertsenhouderij met minicamping aan de Stolpweg in Nieuwerkerk. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat het bestemmingsplan dit bedrijf daar niet toestaat. De exploitant is het niet eens met de weigering. Hij vindt dat hij recht heeft op een vergunning, omdat zijn bedrijf aanvankelijk deel uitmaakte van een groter bedrijf en het bestemmingsplan zijn 'afgeslankte' bedrijf wel toestaat. (zaaknummer 200900827/1)

12.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Eindhoven om exploitatievergunningen te geven aan café Kantoorzicht, shoarma pizzeria Jeruzalem en restaurant lunchroom De Verwennerij. De zitting gaat ook over de weigering door het college van burgemeester en wethouders om vergunningen op grond van de Drank- en Horecawet te verlenen aan deze horecagelegenheden. De burgemeester en het gemeentebestuur hebben de vergunningen geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het Bureau Bibob heeft namelijk in alle drie de gevallen een negatief advies uitgebracht, omdat ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Ook vermoedt het Bureau Bibob dat de horecagelegenheden crimineel geld witwassen. De rechtbank in Eindhoven heeft in juli van dit jaar een eerder beroep van de horecagelegenheden gegrond verklaard en bepaald dat zij voorlopig in het bezit zijn van de vergunningen. Volgens de rechtbank zijn er te veel indirecte bewijzen. De burgemeester en het gemeentebestuur zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en zijn daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200907127/2)

13.15 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal heeft verleend voor het veranderen van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis Meer en Berg in een appartementengebouw. De vergunning heeft ook betrekking op het terrein dat opnieuw wordt ingericht. In de vergunning staat dat de zuidvleugel van de voormalige psychiatrische inrichting en de schoorsteen mogen worden afgebroken. Onder meer de vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg en de stichting Schapenduinen komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Haarlem verklaarde in februari van dit jaar een eerder beroep van de vereniging en de stichting gedeeltelijk gegrond. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom de zuidvleugel en schoorsteen moeten worden afgebroken om de appartementen te kunnen realiseren. Volgens de vereniging en de stichting had de rechtbank de hele monumentenvergunning moeten vernietigen. Ook Park Brederode C.V. komt in hoger beroep. De projectontwikkelaar is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Volgens hem heeft het gemeentebestuur wel goed gemotiveerd waarom de zuidvleugel en de schoorsteen moeten verdwijnen. (zaaknummer 200901801/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Kanaaloevers Haven Centrum' van de gemeente Apeldoorn. Het plan maakt de komst van een appartementencomplex aan de oostzijde van het centrum van Apeldoorn mogelijk. Een aantal bewoners van een bestaand appartementencomplex is het niet eens met dat nieuwe complex. Zij vinden dat het nieuwe complex te dicht bij hun eigen gebouw komt te staan. Ook vrezen zij voor schaduwwerking, omdat het nieuwe complex te hoog zou worden. De VVE Parkeergarage Kanaal-Noord is bang dat haar garage onder het bestaande gebouw slechter bereikbaar zal zijn door het nieuwe complex. Daarom komen de bewoners en de parkeergarage in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een seksclub/escortbedrijf aan de Molendwarsstraat komt tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep, omdat de club in het plan is 'wegbestemd' en dus niet meer in het plan voorkomt. (zaaknummer 200809147/1)

14.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van het bestemmingsplan 'De Vaart I, II en III' van de gemeente Almere. Het plan heeft betrekking op drie bedrijventerreinen. Ook een perceel vlakbij de bedrijventerreinen is in het bestemmingsplan opgenomen. Op dat perceel is een autodemontagebedrijf gevestigd. De eigenaar van het bedrijf is het er niet mee eens dat het bestemmingsplan ook op zijn perceel betrekking heeft. Hierdoor mag hij geen bedrijfswoning meer realiseren. Dat was eerder op grond van een ander bestemmingsplan nog wel toegestaan, aldus de man. (zaaknummer 200900877/1)