Gemeente Wijdemeren



Startsein Centra Jeugd en Gezin

In de regio Gooi en Vechtstreek zijn de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) in aantocht.

Op donderdag 8 oktober ondertekent wethouder Lia Moote namens de gemeente Wijdemeren een tweetal convenanten voor de realisatie van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). In totaal ondertekenen negen gemeenten (Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren) en instellingen op het gebied van de jeugd deze convenanten.

Eén loket
Het CJG is een plek waar ouders/verzorgers, jongeren en professionals snel en gemakkelijk terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien van hun kind. Op dit moment gebeurt het nog te vaak dat gezinnen van het kastje naar de muur worden gestuurd of een kind tussen wal en schip valt. In het CJG werken meerdere instanties nauw samen, zodat de bezoekers met al hun vragen over verzorging en opvoeding bij één loket direct geholpen worden. Of het nu om babyverzorging gaat of om een kind dat op school gepest wordt, om voeding en gezondheid of gedrag en ontwikkeling. Ook jongeren zal het CJG informatie en advies bieden, internet is daarin een belangrijk middel.

Samenwerking is essentieel
Samenwerking tussen de instellingen binnen een CJG is essentieel. Negen gemeenten en instellingen in de regio Gooi en Vechtstreek op het gebied van de jeugd benadrukken dit door op donderdag 8 oktober aanstaande de convenanten Centrum voor Jeugd en Gezin en Verwijsindex te ondertekenen. Zij formaliseren hiermee de samenwerkingsafspraken die op regionaal niveau tot stand zijn gekomen. Het doel van deze afspraken is om de samenwerking in de hulpverlening rondom gezinnen en kinderen te verbeteren. Met de gemaakte afspraken wordt bereikt dat gezinnen eerder en beter worden geholpen, in samenspraak met het gezin.

Elke gemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin
De eerste voorbereidingen voor de opening van het lokale CJG worden in elke gemeente getroffen, dit gebeurt samen met lokale participanten, instellingen en bewoners. Ongeacht of het lokale CJG al geopend is of niet zal in de gehele regio Gooi en Vechtstreek vanaf januari 2010 worden gewerkt met de nieuwe werkwijze die zijn vastgelegd in de convenanten. Per 2011 zal een Centrum voor Jeugd en Gezin in elke gemeente in Nederland een feit zijn.We weten dat veel ouders opvoedvragen hebben, maar ouders weten vaak niet waar ze deze kunnen stellen of ervaren een drempel. Graag horen wij ook van ouders welke verbeteringen mogelijk zijn ten opzicht van wat er nu is, aldus de regionaal projectleider voor de Centra voor Jeugd en Gezin Annie Zijlstra. Inwoners in deze regio horen zo snel mogelijk waar in hun gemeente het CJG is en waarvoor je er terecht kunt.

(08-10-2009)