Ingezonden persbericht


Nederland betreurt dit jaar al 30 doden door brand

Brandwonden Stichting pleit voor plaatsen rookmelders en oefenen vluchtplan

Beverwijk, 8 oktober 2009 - Tot oktober 2009 zijn er 30 personen omgekomen door brand, waarvan het merendeel slachtoffer is geworden van een woningbrand'. De Brandwonden Stichting roept vanaf deze week bewoners op om rookmelders te plaatsen en samen met huisgenoten een vluchtplan af te spreken. De actie 'Maak een vluchtplan... zolang het nog kan' wordt op 24 oktober afgesloten met de Nationale Rookmelderdag.

'Gemiddeld vallen er jaarlijks 48 doden' en 976 gewonden² door woningbranden. Niet al deze woningbranden zijn door zelf goed opletten en veilig handelen te voorkomen. Het melden van brand door een rookmelder en het weten hoe samen te (kunnen) vluchten bij brand heeft daarom de hoogste prioriteit.' Volgens Rob Baardse hoofd preventie van de Brandwonden Stichting.

Een steekproef gehouden onder 1.000 Nederlanders geeft aan dat ruim 90% van de ondervraagden weet wat een vluchtplan is, maar dat 70% dit niet besproken heeft met de gezinsleden³. Daarom wordt middels de campagne 'Maak een vluchtplan... zolang het nog kan' een aanzet gegeven om mensen bewust te maken dat zij een vluchtplan moeten afspreken.

Vluchtplan en Rookmelderdag

Op 24 oktober wordt de Nationale Rookmelderdag als afsluiting van de campagne georganiseerd. Rob Baardse: 'Een goed werkende rookmelder is, gezien de lage kosten en de hoge opbrengst, momenteel 'hét middel' dat ingezet kan worden om de veiligheid van bewoners bij brand te vergroten. Zeker bij goede vluchtmogelijkheden leiden rookmelders tot een goede overlevingskans.'

Rookmelders verplichten?

De Brandwonden Stichting is in gesprek met de overheid over de mogelijkheden om alle woningen in Nederland te voorzien van functionerende rookmelders. De verkennende gesprekken richten zich vooral op het verhogen van de primaire veiligheid met betrekking tot het voorkomen van brand, het melden van brand en het ontruimen en vluchten bij brand.

De campagne

Via de tv-spot: 'Maak een vluchtplan... zolang het nog kan', via mailingen en voorlichtingspresentaties wordt heel Nederland gestimuleerd om rookmelders te plaatsen en een vluchtplan af te spreken. In de tweede campagneweek delen ruim 50.000 vrijwilligers van de Brandwonden Stichting tijdens hun collecte meer dan 4.000.000 kaartjes uit met tips om thuis een eigen vluchtplan op te stellen. Daarnaast biedt de Stichting een online checklist aan, die een printbaar vluchtplan oplevert.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht