© 2009 ECORYS Nederland BV ECORYS onderzoekt economische effecten Provinciaal Waterplan Brabant

8 oktober 2009 - In opdracht van SER Brabant heeft ECORYS de economische effecten van het Brabantse provinciale waterplan voor de periode 2010-2015 onderzocht.

Het (ontwerp) Provinciaal Waterplan (PWP) Noord-Brabant bevat het strategisch waterbeleid van de provincie voor de periode 2010-2015. De studie van ECORYS verschaft inzicht in de economische aspecten van het plan, die tot nu toe niet voldoende duidelijk waren.

ECORYS heeft met behulp van waterschappen, projectbureau Kaderrichtlijn Water Maas, ZLTO en industrie geprobeerd een concrete invulling te geven aan de maatregelen uit het PWP en overig relevant waterbeleid. Vervolgens is op basis van het overzicht van maatregelen een kostenraming opgesteld. De studie toont aan dat in genoemde periode voor 1,7 miljard euro moet worden geïnvesteerd in het kader van het waterplan. Van dit bedrag is ongeveer 400 miljoen euro nodig voor nieuw beleid. Naast dit algemene cijfer omvat het ECORYS-rapport specifieke gegevens over onder meer de kosten voor industrie en huishoudens en voor burgers en bedrijfsleven. Vervolgens is bezien hoe de stijging van de kosten doorwerkt op onder andere de werkgelegenheid.

ECORYS concludeert dat genoemde effecten het gevolg zijn van fysieke maatregelen en beperkingen vanwege het waterbeleid. Ook wordt gesteld dat er sectoren zijn die juist direct baat hebben bij uitvoering van het waterplan, zoals de toeristische sector en de delta- en watertechnologiesector. Deze baten nemen toe indien nadrukkelijker wordt ingezet op allerlei kansen die ontstaan met de invoering van het waterplan. Uiteraard zijn er ook belangrijke ecologische baten die in ogenschouw moeten worden genomen (deze zijn uitvoerig in het PWP opgenomen en daarom niet in de ECORYS-studie uitgewerkt).