Ingezonden persbericht


Impactive persbericht

Alkmaar krijgt oorkonde "inhoudelijk beste website 2009"

De inhoud van de website van de gemeente Alkmaar biedt inhoudelijk de beste kwaliteit van de 50 grootste gemeenten. De bijbehorende oorkonde zal wethouder J.C Meijer (ICT) op woensdag 14 oktober om 11:00 in het stadhuis van Alkmaar in ontvangst nemen. Gemiddeld scoren de grote gemeenten 53% op de kwaliteit van hun website. Geen enkele gemeente biedt een compleet correcte inhoud. Alkmaar scoort het hoogst met 78%.

Uit het onderzoek onder de naam "Klopt het?" van adviesbureau Impactive blijkt dat vooral de actualiteit van de websites laag is. De gemiddelde score daarop is 46%. Juist daarop scoort Alkmaar hoog met 74%. Op bijna een derde van de gemeentelijke websites staat nog huursubsidie terwijl deze al in 2006 is vervangen door huurtoeslag. Op de helft van de websites ontbreekt informatie over het sinds november 2008 bestaande product gebruiksmelding. Daarmee kunnen bedrijven sneller voldoen aan de eisen van brandveiligheid. Bij het onderwerp inburgering zijn er maar 4 van 50 websites die melden dat nieuwkomers in het land van herkomst het inburgeringexamen moeten afleggen. Minder dan één op de vijf gemeenten meldt dat sinds 1 februari van dit jaar de flitsscheiding niet meer mogelijk is.

De gemeente Alkmaar is blij met de eerste plaats. "Het is voor ons een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan", als dus Meijer. "De score is niet een rapportcijfer waar je met een voldoende tevreden kunt zijn. Als we de gemeenteraad een begroting zouden aanbieden en erbij zeggen dat hij voor 78% correct is, zullen ze dat niet accepteren. Dat geldt ook voor de website. Burgers en bedrijven van Alkmaar moeten er op kunnen vertrouwen dat de inhoud 100% goed en actueel is."

Het complete onderzoeksrapport is voor iedereen vrij te downloaden op www.impactive.nl. Daar is het ook mogelijk om interactief de 32 inhoudelijke toetsen zelf op een website toe te passen.

----------

Noot voor redacties


Ingezonden persbericht