Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 7 oktober 2009

VOORLOPIG GEEN NACHT VAN DE POËZIE

De Nacht van de Poëzie, al jaren een vast onderdeel van het programma van Vredenburg, zal voorlopig niet meer plaatsvinden. Ook de Nacht van de Poëzie die gepland stond op 12 december 2009 gaat niet door.

De Nacht van de Poëzie heeft in Utrecht een lange en rijke traditie: tot nu toe werden 28 edities georganiseerd. Voor de laatste editie zagen de organisatoren zich genoodzaakt uit te wijken naar de tijdelijke locatie van Vredenburg bij Leidsche Rijn. Die locatie is minder geschikt gebleken om een kwetsbaar genre als poëzie op het podium te brengen dan de oude zaal van het Muziekcentrum in de binnenstad. Tot die conclusie kwam de directie van Vredenburg na een grondige evaluatie, waarbij ook de presentatoren en medesamenstellers van de Nacht, Piet Piryns en Menno Wigman, werden betrokken. Om aan de traditie van de Nacht van de Poëzie geen afbreuk te doen, is er nu voor gekozen om voorlopig, en in ieder geval tot aan de oplevering van het Muziekpaleis ( het nieuwe onderkomen van Vredenburg), geen Nacht meer te organiseren.

De eerste Utrechtse Nacht van de Poëzie vond plaats op zaterdag 23 november 1980 in Muziekcentrum Vredenburg. Die Nacht was bedoeld als een eenmalig evenement en maakte deel uit van de zogenaamde Belgisch-Nederlandse Tiendaagse. In februari 1982 werd toch een tweede editie georganiseerd. Sindsdien werd de Nacht een vast onderdeel van de agenda van Vredenburg en een onontkoombaar fenomeen in het Nederlandse literaire landschap. Dat was vooral de verdienste van Vredenburg-programmeur Anneke van Dijk, die meer dan een kwarteeuw de drijvende kracht zou blijven achter de Nacht van de Poëzie. Vanaf 2007 werden haar taken overgenomen door Francis Bouhuisen. Het succes van de Nacht bleek niet alleen uit de bezoekersaantallen - Vredenburg was jaar na jaar uitverkocht - maar ook uit de indrukwekkende deelnemerslijst, met grootheden als Hugo Claus, Simon Vinkenoog, Lucebert, Jan Wolkers, Fritzi Harmsen van Beek en Annie M.G. Schmidt. Een belangrijk onderdeel van de Nacht waren ook de entr'actes, met legendarische optredens van onder meer de Zangeres Zonder Naam, Kamagurka, Ischa Meijer (als De Dikke Man) en The Flying Pickets.

Het behoorde tot de tradities van de Nacht dat de laatste dichter, die veelal om vijf uur 's ochtends het podium betrad, het jaar daarop als eerste mocht lezen. Die dichtersestafette wordt nu voor een paar jaar onderbroken.