Wageningen Universiteit en Researchcentrum

8 okt 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Ambitie provincie biedt kans voor groei werkgelegenheid

Ruim 1900 fulltime functies liggen potentieel in het vooruitzicht als Provincie Flevoland haar beleidsdoelstellingen voor de realisatie van windenergie waarmaakt. Dit is de voornaamste conclusie die ACRRES en LEI trekken in haar rapport âSpin-off Windenergieâ.Â

De komende 10 jaar moet de windenergie-productie zowel landelijk als in de provincie Flevoland verdubbelen. Op dit moment is ongeveer de helft van de windenergieproductie in Flevoland in handen van agrarisch gerelateerde bedrijven. Voor zowel deze bedrijven als de bedrijven actief in de bouw- en onderhoud van windmolens liggen er dus prima kansen. Om deze kansen vooral ten goede te laten komen aan de regionale economie, moet de provincie er alles aan doen de bouw- en onderhoudsbedrijfstakken te stimuleren zich te vestigen in de provincie. Ditzelfde geldt voor de bedrijven actief op het gebied van testlocaties, onderzoek en toelevering. Om ook het inkomenseffect van de windmolens zo veel mogelijk naar de regionale economie te laten vloeien is het belangrijk dat bij de ontwikkeling van de parken zo veel mogelijk regionale en lokale partijen betrokken worden.

De studie âSpin-off Windenergie: een onderzoek naar de economische, duurzaamheids- en regionale effecten van windenergieâ is uitgevoerd door ACRRES en LEI, beiden onderdeel van Wageningen University and research Centre. Opdrachtgevers zijn Provincie Flevoland en het ministerie van LNV. Windenergie beïnvloedt de bedrijfsvoering en de resultaten van de agrarisch bedrijven positief, en het ministerie van LNV neemt deze resultaten mee in de uitwerking van het nationaal beleid voor de doorgroei van windenergie op land.

ACRRES, wil samen met bedrijven, belangenorganisaties, overheden en onderwijs duurzame energie op basis van zon, wind en biomassa alsmede toepassingen van groene grondstoffen en kringlopen ontwikkelen, testen en demonstreren en op basis hiervan leermogelijkheden bieden. Ook wil het centrum toepassingen realiseren om groene grondstoffen maximaal te benutten en kringlopen te sluiten.

* Download rapport: Spin-off Windenergie - een onderzoek naar de economische, duurzaamheids- en regionale effecten van windenergie
* www.acrres.nl

voorbehouden.