Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Passie om te boeren blijft groot

De passie om te gaan boeren blijft nog steeds groot onder de agrarische jongeren. Dat was één van de conclusies die kon worden getrokken uit het beraad op 8 oktober 2009 in Utrecht tussen het Dagelijks Bestuur van de agrarische jongerenorganisatie (NAJK) en Dirk Duijzer, directeur F&A Nederland van Rabobank Nederland.

Volgens de vertegenwoordigers van de agrarische jongeren is de passie om een agrarische onderneming over te nemen nog steeds groot. Deze passie is echt wat minder in de Tuinbouw omdat daar het overleven nu echt voorop staat aldus Jacqueline van der Burg, tuinbouwvertegenwoordigster in het NAJK-bestuur. Zodoende kwam het in stand houden van het landbouwcomplex in Nederland als vanzelf aan bod. Daarbij werd benadrukt dat de agrarische sector vooral in gesprek moet gaan en blijven met de mensen in de eigen directe omgeving. Het uitgangspunt hierbij moet zijn, het op duurzame wijze produceren. Dirk Duijzer gaf duidelijk aan dat de agrarische sector nog steeds een speerpunt is van de Rabobank. Maar hij vindt wel dat in de agrarische sector een heldere en scherpe
discussie moet komen over het bestaansrecht van de sector en dat de regie op de bedrijven bij de ondernemer moet blijven. Daar hoort dus ook voldoende eigen vermogen bij, vooral bij de omvangrijke bedrijven. Deze grootschalige ondernemingen zijn vooral kwetsbaar op het punt van professioneel ondernemerschap.

Wilco de Jong, voorzitter van het NAJK, gaf aan dat het NAJK nog meer de nadruk gaat leggen op Bewust Kiezen waarbij Stoppen of Niet Overnemen ook een keuze is. Sommige jongeren zijn vaal te veel gefixeerd op de top 10 bedrijven. Daarom moeten de programmas / cursussen op het punt van ondernemerschap nog scherper worden ingestoken.

Alle deelnemers keken terug op een vruchtbare bijeenkomst waarbij een aantal stevige piketpalen zijn geslagen. Voldoende stof om mee aan de slag te gaan.

* Datum: 19 november 2009