SDK in geweer tegen geldeis Buma voor gebruik muziek goede doelensites


Stichting Diagnose kanker: "Lee Towers was akkoord met het gebruik van zijn muziek, en toch krijgen we een heffing. Wij zijn niet de enigen"

MEDEMBLIK, 20091008 -- Talloze erkende goede doelen worden momenteel belaagd door BUMA/STEMRA om even 928,00 euro per jaar te betalen voor een achtergrondmuziekje op hun website. Een muziekje dat vaak dient om de mensen te steunen in hun verdriet. Donateurs aan goede doelen betalen voortaan dus indirect mee aan de kassa van BUMA/STEMRA, een belangenorganisatie voor artiesten en zangers. Het overkwam ook de Stichting Diagnose kanker (SDK), een officiële ANBI stichting (Algemeen nut beogende instelling) welke door de overheid is erkend als officieel goed doel.

De Stichting Diagnose Kanker steunt duizenden kankerpatiënten en hun naasten met voorlichting en lotgenotencontact, met meer dan 50 vrijwilligers, op basis van non-profit, en gratis voor de kankerpatiënten en hun naasten. Al eerder waren de Nederlandse gevers kwaad dat de goede doelen een gedeelte van de giften aan de belastingdienst moesten betalen. Iedereen herinnert zich de voetbalveldjes van Johan Cruijff wel. Kort daarna werd deze belasting voor de goede doelen afgeschaft.

SDK voorzitter Tom van der Wal: "De stichting had op 2 pagina's van haar websites bij het `ín memoriam' en `ik brand een kaars voor' de muziek van Lee Towers staan met `you never walk alone', overigens mét toestemming van Lee Towers zelf. Dit was goed voor 928,00 euro per jaar vond BUMA/STEMRA. `Het is droevig dat zelfs een gratis ondersteuning voor kankerpatiënten en hun naasten, de kassa moet gaan vullen van BUMA/STEMRA".

De stichting heeft de muziek, ondanks de toestemming van de zanger zelf, inmiddels verwijderd, tot groot verdriet van voorzitter van der Wal. "Dit gaat over de ruggen van de gevers en al die mensen die deze steun zo ontzettend hard nodig hebben. Één op de 3 mensen krijgt immers kanker en één op de vier overlijdt daaraan. BUMA/STEMRA had eenvoudig het goede doelen archief van de belasting kunnen controleren of wij geregistreerd staan. Maar in plaats daarvan toont zij een star gedrag".

Van der Wal verwacht dat kleine gedreven stichtingen zelfs failliet kunnen gaan. "928,00 Euro voor een achtergrondmuziekje is natuurlijk belachelijk. Als ik artiest was, zou ik mij diep schamen dat zo'n organisatie voor mijn belangen opkomt. BUMA /STEMRA is echter star en van plan het geld op te eisen. Het mag duidelijk zijn dat de stichting Diagnose kanker het er niet bij laat zitten, en de kwestie graag voorlegt aan de mening van het publiek, zangers en de politiek. Iedereen kent wel iemand met kanker, en laten wij daar nu eens goed voor zorgen, zonder hebzucht en bureaucratie van organisaties als BUMA/STEMRA".