Toneelstuk 'Yasser' van Abdelkader Benali in première in Londen


Na successen in Edinburgh en Chicago voorstelling nu ook in Britse hoofdstad te zien

LONDEN, 20090907 -- Na lovende ontvangst op het Edinburgh Fringe Festival in 2008, en een succesvolle speelperiode in de Verenigde Staten beleeft op 8 oktober a.s. de toneelvoorstelling Yasser van auteur Abdelkader Benali zijn première in Londen. Het toneelstuk van de Marokkaans-Nederlandse auteur wordt geregisseerd door de Nederlandse regisseur Teunkie van der Sluijs. Na Londen volgt een speelperiode in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in November 2009.

Yasser is een monoloog over een Palestijnse acteur in Europa die de rol van de joodse woekeraar Shylock uit Shakespeare's De Koopman van Venetië op zich moet nemen. Verscheurd tussen afkomst en identiteit bereidt hij zich in zijn kleedkamer voor, maar hij is net beroofd van al zijn rekwisieten, waaronder zijn grote nepneus... In een speelse maar indringende tweestrijd tussen Shakespeare en het Midden-Oosten komt de ontheemde Palestijn er al snel achter dat niemand een pond vlees kan eisen zonder een druppel bloed te verspillen. Yasse' wordt gespeeld door de Brits-Egyptisch-Soedanese acteur William el-Gardi, bekend van onder meer de BBC series Judge John Deed, Whistleblowers en Spooks en de speelfilms Brothers en Dirty War.

"Yasser succeeds in illuminating the intricate crevices of the Middle East conflict where other works fail ." * * * * The List

Yasser werd door de Britse pers lovend ontvangen op het Edinburgh Fringe Festival in 2008, en de voorstelling werd genomineerd voor de Amnesty International Freedom of Expression Award. Krant The Times koos de voorstelling als "critic's choice: pick of the festival" en dagblad Edinburgh Evening News prees zowel het "fascinating script" van Benali als de "sensitive direction" van Van der Sluijs. Ook in Chicago, waar de voorstelling in oktober en november 2008 twee weken speelde, werd Yasser positief ontvangen. Nu doet de voorstelling voor het eerst Londen aan, en zal daar drie weken spelen in het bekende Arcola Theatre.

De voorstelling wordt geproduceerd door Studio Dubbelagent, het gezelschap wat Van der Sluijs, die in 2008 afstudeerde aan de regie-opleiding in Londen, opzette om Brits en Nederlands theater dichter bij elkaar te brengen. Voor auteur Abdelkader Benali is het de eerste keer dat één van zijn toneelstukken in vertaling wordt opgevoerd. Benali is vooral bekend als romanschrijver, en debuteerde op 21-jarige leeftijd met de roman Bruiloft aan Zee, die hem de Geertjan Lubberhuizenprijs en de Prix de Meilleur Roman Étranger opleverde. Voor De Langverwachte won hij in 2003 de Libris Literatuurprijs. Ook schreef hij voor Vrij Nederland en De Volkskrant.

De Britse pers over Yasser:

"Stunningly powerful and poetic... a frankly triumphant production."
* * * * * British Theatre Guide

"A fascinating script that questions the relationship between East and West."
* * * * Edinburgh Evening News

"Played excellently by William el-Gardi...this play is a real pleasure" * * * * Edinburgh Festivals Magazine

"Captivating and emotionally supple [...] El-Gardi seems to put every fibre of his being into this performance [...]Benali stands a good chance of becoming a household name in England"
The Stage

"The Palestine-Israel political conflict is regularly front-page news, but Yasser engages with this conflict on a personal level... utterly captivating."
PICK OF THE FESTIVAL Fest Magazine

"A superbly acted monologue... a master class in acting"
What's on Stage

Studio Dubbelagent





Ingezonden persbericht