Ingezonden persbericht



Technologiestichting STW reikt op donderdag 8 oktober tijdens haar Jaarcongres 2009 in het Nieuwegein's Business Center (NBC) de Simon Stevin Gezelprijs 2009 uit. De toptalenten Raluca Marin-Perianu, Rick Scholte en Jan-Willem van Wingerden zijn genomineerd voor de titel. Zij gaan op 8 oktober proberen door middel van heldere presentaties het publiek te overtuigen van hun wetenschappelijke excellentie, hun actieve bijdrage aan de toepassing van hun onderzoeksresultaten en ­ last but not least ­ hun communicatief vermogen om om mensen het belang van hun onderzoek te laten inzien.

STW kent de titel Simon Stevin Gezel sinds 2005 jaarlijks toe aan een zeer veelbelovende jonge onderzoeker die het jaar ervoor gepromoveerd is op een STW-project en een bijdrage heeft geleverd aan de valorisatie van de resultaten uit het promotieonderzoek. Voor de ronde 2009 werden veertien jonge onderzoekers voorgedragen die in 2008 promoveerden op een STW-project. Uit de genomineerden zijn dr. Raluca Marin-Perianu, dr.ir. Rick Scholte en dr.ir. Jan-Willem van Wingerden als beste naar voren gekomen. Zij strijden op 8 oktober in het NBC om de titel. Na een korte presentatie van elk van de kandidaten bepalen de bezoekers van het jaarcongres met behulp van een stemmachine naar wie de titel in 2009 gaat. De winnaar krijgt ¤ 5.000,- om te besteden aan zijn of haar looopbaan. Met het uitreiken van deze prijs wil STW technologisch toptalent aanmoedigen om op de ingeslagen weg voort te gaan en zo de innovatiekracht van ons land te vergroten.

Raluca Marin-Perianu (Universiteit Twente) Draadloze sensornetwerken Het werk van Marin-Perianu valt binnen het onderzoeksgebied van draadloze sensornetwerken. Haar onderzoek heeft betrekking op het ontdekken van beschikbare functionaliteit, het gedistribueerd samenvoegen van functies en het dynamische karakter binnen dit soort netwerken en toepassingen. In aanvulling hierop heeft zij een aantal methoden ontwikkeld en geanalyseerd die de toepasbaarheid van de theorie aantonen. Uniek hieraan is dat de sensoren direct onderling communiceren. Vervolgens heeft zij de gevonden theorie in praktijk gebracht via haar onlangs gestarte spin-off bedrijf Inertia Technology B.V. Dit richt zich op het gebruik van draadloze bewegingssensoren, waarbij de activiteiten van personen en de interactie met objecten worden geanalyseerd en een real-time feedback kan worden gegeven. Toepassingsgebieden zijn onder andere de gezondheidszorg en de sport.

Rick Scholte (Technische Universiteit Eindhoven) Sound Imaging voor een stillere leefomgeving Het onderzoek van Scholte richt zich op sound imaging, het in beeld brengen van geluid met goede toepassing in praktische situaties. Het 'Sound Imaging'-systeem is een meetrobot met microfoons die het geluidsniveau op honderden punten met een nauwkeurigheid van 1 millimeter meet en berekent. De methode van Scholte maakt optimale omzetting van de ruimtelijke informatie uit verkregen akoestische hologrammen mogelijk, met zeer accurate uitkomsten, zonder dat het rekenproces noemenswaardig trager wordt. Op deze manier wordt zeer nauwkeurig een geluidsbron opgespoord, waardoor bijvoorbeeld de exacte oorsprong van geluidsoverlast in machines kan worden aangepakt. Dit geeft de ontwerper de gelegenheid om het ontwerp aan te passen, waardoor de irritante geluidsbron verdwijnt of in ieder geval minder wordt. Het onderzoek werd gecombineerd met de STW Valorisation Grant 'Sound Imaging, a Sound Business'. Scholte heeft inmiddels zijn eigen bedrijf Sorama opgericht.

Jan-Willem van Wingerden (Technische Universiteit Delft) Betere werking en langere levensduur van windturbines Van Wingerden is erin geslaagd de levensduur en werking te verbeteren van de nieuwe generatie windturbines door het ontwerpen van een slim rotorblad. De basis hiervan is het gebruik van slimme materialen (zoals slimme piezo-elementen) in het blad die hun eigenschappen pas krijgen wanneer een actieve regelaar de relatie heeft bepaald tussen gemeten belastingen op het rotorblad en de stand van aerodynamische kleppen op het blad die als doel hebben de belasting te beperken. Voor de instelling van de regelaar heeft Van Wingerden een nauwkeurig wiskundig model ontwikkeld dat de aerodynamica en de structurele dynamica van de rotor beschrijft. Door het ontwikkelen en testen van een prototype slim rotorblad heeft Van Wingerden de industriële partners in het project weten te overtuigen van de kwaliteit van het onderzoek. Hij wordt erkend als één van de internationale experts op het gebied van de regeling van windturbines.

Jaarcongres Technologiestichting STW
Ieder jaar organiseert STW haar congres waar onderzoekers en gebruikers uit alle technologiegebieden elkaar kunnen ontmoeten om van en met elkaar te ontdekken voor welke uitdagingen de samenleving de komende jaren staat. Vaste onderdelen van het congres zijn onder andere de uitreiking van de Simon Stevin Meesterprijs en de verkiezing van de Simon Stevin Gezel.

De missie van Technologiestichting STW is het realiseren van kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Om dit te bereiken brengt STW op elk project gebruikers en onderzoekers bij elkaar en stimuleert zij excellent technisch-wetenschap-pelijk onderzoek. STW is bij uitstek een netwerkorganisatie. Het netwerk van STW telt meer dan 1000 bedrijven, waarvan ongeveer 40% technisch midden- en kleinbedrijf.