Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Donderdag 8 oktober Filevrije dag in Utrecht

Den Haag, 28 juli 2009

De ANWB organiseert de tweede Filevrije dag op donderdag 8 oktober. Dit jaar concentreren de initiatieven zich op de regio Utrecht. De Filevrije dag in Utrecht zal het landelijk voorbeeld zijn hoe met inzet van het bedrijfsleven en hun medewerkers een betere doorstroming rond stedelijke centra mogelijk is.

De ANWB roept daarom bedrijven en werknemers in Utrecht op om deze dag hun werk- en reispatroon zo aan te passen dat zij buiten de spits, of op een andere manier, van en naar hun werk reizen en zo geen files rond Utrecht veroorzaken.

De bond moedigt ook scholen, ziekenhuizen en andere organisaties aan om hun medewerkers te verleiden om die dag op een andere manier te reizen. Dat kan betekenen; later of eerder vertrekken, thuiswerken, auto en OV combineren, een keer de fiets te pakken of speciaal voor de Filevrije dag een andere ludieke oplossing te kiezen.

De ANWB werkt onder meer samen met Utrecht Bereikbaar, Rijkswaterstaat, mobiliteitsbureau VNM en de gemeente Utrecht. Ook de partners van de ANWB in Nederland Bereikbaar (KPN, NS, Rabobank, 9292 en TNT) doen mee. De bond zoekt nog meer organisaties die van de Filevrije dag een succes willen maken. Zo is de ANWB bijvoorbeeld in gesprek met onder meer de Hogeschool van Utrecht, kinderopvang organisaties SKON en Saartje, Jaarbeurs Utrecht en CapGemini. Bedrijven die mee willen doen kunnen zich aanmelden via filevrijedag@anwb.nl

Utrecht heeft een grote verkeersintensiteit en is een belangrijke schakel in het Nederlandse wegennet. In Utrecht stond tijdens Pinksteren 1955 bij het verkeersplein Oudenrijn de eerste Nederlandse file.

De ANWB organiseerde op donderdag 9 oktober 2008 in het kader van haar 125- jarig bestaan de eerste Nationale Filevrije dag. Doel van de ANWB is bedrijfsleven, overheden, hun medewerkers en hun klanten bewust te maken dat verandering van reisgedrag een grote bijdrage kan leveren aan de verbetering van de doorstroming in het verkeer.




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB