Vrije Universiteit Amsterdam

Modelleren van het gedrag van webgebruikers


* Startdatum: 08-10-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Modelleren van het gedrag van webgebruikers


* Spreker: P.I. Hofgesang


* Promotor: prof.dr. A.E. Eiben


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het voornaamste doel van het proefschrift van Peter Hofgesang is het modelleren van het gedrag en de verandering van het gedrag van webgebruikers waarbij de strenge beperkingen in aanmerking genomen worden. Zowel het ontwerp en het onderhoud van compacte en efficiënte individuele gebruikersprofielen als het zicht houden op de veranderingen, zijn grotendeels onverkende gebieden in (online) Web usage mining.

Web usage mining (WUM) is gericht op het analyseren en modelleren van het zoekgedrag van webgebruikers om relevante patronen en kennis over het webgebruik te ontdekken. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om webmarketingstrategieën te sturen, de gebruikerskwaliteit van websites te verbeteren en in het algemeen om betere dienstverlening aan online klanten te leveren.

Door de brede verspreiding van breedbandinternet en de forse groei van online dienstverlening in de afgelopen jaren, zijn het aantal online klanten en de hoeveelheid zoekdata (ook wel clickstream genaamd) dat door hen gegenereerd wordt, sterk toegenomen. Het verwerken en modelleren van een grote hoeveelheid clickstreamdata stelt traditionele WUM technieken voor problemen. Efficiënte online Web usage mining algoritmen, die de datastroom incrementeel (het systematisch verwerken van een datastroom) en "on the fly'' verwerken en modelleren, zijn nodig om de uitdaging aan te gaan.

Het volledige proefschrift is hier te downloaden.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam