Gemeente Barendrecht

Wethouder Coby van Deursen opent eerste plusklas PCPO

BARENDRECHT (dinsdag 6 oktober 2009) - Op donderdag 8 oktober opent wethouder Coby van Deursen officieel de eerste bovenschoolse plusklas van de Vereniging voor Protestants Christelijk Primair Onderwijs Barendrecht en Ridderkerk (PCPO). De plusklas is in het leven geroepen om (hoog)begaafde leerlingen een aangepast en vooral uitdagend leerstofaanbod aan te bieden. De opening vindt rond 16.30 uur plaats in basisschool Het Kompas aan de Van Ravensteijndreef 61.

Op 10 september jongstleden kregen twaalf (hoog)begaafde leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van zes verschillende protestants-christelijke basisscholen voor het eerst les in de plusklas. Filosofie, sociale vaardigheden (SoVa), projecten, werkstukken en het 'leren leren' behoren tot de vaste onderdelen. Na een periode van twintig weken wordt gekeken in hoeverre deze leerlingen zich hebben ontwikkeld en of er in de behoefte van het kind is voorzien. Vanaf februari start een nieuwe plusklas met leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7.

Passend onderwijs

(Hoog)begaafde kinderen lopen vaak vast in het onderwijs doordat zij niet de juiste werkvormen en lesstof aangeboden krijgen. Doordat zij op een andere manier denken, gaan ze zich snel vervelen en daardoor onderpresteren. Ook ontstaan er veelal gedragsproblemen. In 2011 moet Passend Onderwijs een feit zijn. Dit staat voor maatwerk in het onderwijs. Passend Onderwijs biedt voor elk kind en iedere jongere onderwijs dat aansluit bij zijn of haar mogelijkheden en talenten.

Uitdagende omgeving

Eén lokaal van basisschool Het Kompas is speciaal voor de plusklas ingericht met nieuw meubilair, laptops, een digibord en lesmateriaal. De leerlingen krijgen les van twee leerkrachten, die tevens de reguliere leerkrachten begeleiden. Wethouder Van Deursen is zeer verheugd: 'Deze kinderen komen er niet vanzelf. Je moet ze op hun eigen niveau aanspreken. Het is fantastisch dat ze hier met lotgenoten optrekken die net zoals zij denken. Hierdoor krijgen ze opnieuw plezier in school.'




Gemeente Barendrecht