Ingezonden persbericht


AARDBEVING SUMATRA IN NEDERLAND HELPT
Donderdag 8 oktober 17.05 uur Nederland 2

Het officiele dodental van de aarbeving in Sumatra ligt inmiddels op 1100. Een kleine week na de allerverwoestende aardbeving liggen naar schatting nog steeds duizenden slachtoffers onder het puin. Wrang genoeg kan van de meesten nu ook met zekerheid gezegd worden dat ze het defintief niet hebben overleefd. Simpelweg omdat geen mens 5 dagen zonder drinkwater kan.De filmcrew van Metterdaad reisde afgelopen donderdag af naar Indonesie. Beelden van de gehavende stad Padang, zwaar getroffen door de aardbeving, zijn inmiddels wijd verspreid.

Hulporganisaties in Indonesië melden duizenden vernietigde huizen, ingestorte ziekenhuizen en vele verbrande gebouwen. De minister van gezondheid, Siti Fadillah Supari, schat dat er duizenden slachtoffers zijn, vele mensen nog onder het puin en niet op gegraven. Vele bewoners zijn op de vlucht, maar hebben geen onderdak kunnen vinden. Patiënten liggen in tuinen van ziekenhuizen te wachten op behandeling.

De Metterdaadploeg reisde samen met de Indonesische partnerorganisatie van Kerkinactie via Padang naar het platteland dat nog grotendeels afgesloten was van de buitenwereld. Ze kwamen op plaatsen die ook door de hulpverlening nog niet waren bereikt. Presentatrice Carla van Weekie: 'Wat ik zag was afschuwelijk, complete dorpen weggevaagd, we zagen puntjes van daken uitsteken net boven de modder. We zagen een jongetje, compleet in shock. Hij was zijn ouders kwijt.'

Er is geen elektriciteit en communicatie is zeer lastig. De hevige regen en kapotte wegen bemoeilijken de reddingswerkzaamheden. Er zijn tenten en dekens nodig, medische hulp en materiaal voor de zoektocht naar overlevenden. Woordvoerders van de regering vergelijken de beving met die op Java in 2006, waarbij 5000 doden vielen en 150.000 mensen dakloos werden.

Metterdaad helpt. Stort uw gift voor Sumatra op giro 300300 o.v.v. aardbeving Sumatra.