Wetenschappelijk akkoord tussen China en het CODA

08/10/2009 14:22

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Uitwerken van een raamakkoord voor een wetenschappelijke samenwerking tussen de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie ( CODA-CERVA).

In het kader van Europalia China, en naar aanleiding van het officiële bezoek van de Vice-voorzitter van de Volksrepubliek China in België werd op 7 oktober in Hertoginnedal een raamakkoord voor een wetenschappelijke samenwerking ondertekend door de Heer ZHANG Yuanyuan, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in België, en anderzijds door Dokter Pierre Kerkhofs, Algemeen Directeur van het CODA-CERVA (Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie); dit akkoord werd ook geviseerd door Mevrouw Sabine Laruelle, Minister van Zelfstandigen, KMO's, Landbouw- en Wetenschapsbeleid en voogdijminister van het CODA-CERVA.

Het akkoord tussen de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie beoogt het stimuleren van het wederzijdse begrip en ontwikkelt de samenwerking tussen beide landen op het gebied van onderzoek in dierengezondheid en de voedselveiligheid.

De domeinen die in dit stadium in aanmerking komen zijn:

o Dierenepidemiologie,

o Virale en bacteriële ziekten van vee en gevogelte,

o Besmettelijke dierenziekten,

o Zoönosen en hun impact op de volksgezondheid,

o De agrovoedingstechnologie en de veiligheid van de voedselketen,

o De chemie van de bodem in het licht van een veilige voedselproductie

Er worden gemeenschappelijke seminaries, symposia en conferenties georganiseerd teneinde zo efficiënt mogelijk wetenschappelijke informatie, maar ook wetenschappers en deskundigen uit te wisselen tussen de twee landen. Een eerste bezoek van 15 wetenschappelijke persoonlijkheden zal op 15 oktober aanstaande in het CODA-CERVA plaatsvinden.

Het CODA-CERVA, Federale Wetenschappelijke Instelling is het Belgisch nationaal Referentielaboratorium voor overdraagbare ziekten van dieren, en voor mycotoxinen en sporenelementen in voeding bestemd voor menselijke consumptie en in dierenvoeding.

De centrale zetel van CODA-CERVA bevindt zich in Ukkel, en heeft 220 personen in dienst, waarvan meer dan 70 onderzoekers.

Meer informatie op de website www.var.fgov.be van het CODA- CERVA .

Contacten Pers :

CODA-CERVA

Groeselenberg , 99

B-1180 Bruxelles

www.var.fgov.be

Contactpersoon :

Dominique Fondu

+32-(0)477-97 52 56

dominique.fondu@var.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel