Evangelische Omroep

Bijna 40% van de Nederlanders: minder sympathie voor koningshuis

Uit onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed, blijkt dat bij 37% van de Nederlanders de sympathie voor het koningshuis is afgenomen. Recente affaires als de vakantievilla van Prins Willem-Alexander in Mozambique en de discussie over de uitkeringen van de Oranjes hebben hun populariteit geen goed gedaan. De helft van de ondervraagden vindt dat premier Balkenende prins Willem-Alexander moet vragen te stoppen met het bouwproject in Mozambique. Volgens 72% had Koningin Beatrix zelf moeten voorstellen de eigen uitkeringen te bevriezen.

Vier op de tien ondervraagden wil dat de uitkeringen van het koningshuis bevroren worden en ruim eenderde wil dat erop gekort wordt. Het percentage dat vindt dat de Oranjes belasting moeten betalen ligt inmiddels op 90%. Het overgrote deel van de Nederlanders (86%) is nog steeds van mening dat Nederland een koninkrijk moet blijven. Ook als koningin Beatrix aftreedt en Willem-Alexander koning wordt, vindt een meerderheid (59%) dat de macht hetzelfde moet blijven als onder koningin Beatrix.

Aanstaande zaterdag gaat het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed uitvoerig in op de resultaten van deze enquête. (19.35 uur, Nederland 2)

---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep