Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)



Persbericht: Duizend kinderen onder contract bij NAC Breda

8 oktober 2009

Breda, 6 oktober 2009 - Niet minder dan duizend kinderen hebben vandaag een contract getekend bij NAC Breda. Het tekenen van dit contract, waarin ze beloven te werken aan een gezonde leefstijl, was tevens het landelijke startsein voor een nieuw seizoen Scoren voor Gezondheid. In de strijd tegen overgewicht en obesitas fungeren voetballers uit de Eredivisie in dit project als rolmodellen. Zij stimuleren kinderen om meer te bewegen en gezonder te eten en drinken. Met het geven van voetbalclinics aan de kinderen lieten de spelers van NAC Breda vandaag alvast het goede voorbeeld zien. Het NIGZ is een van de coördinatoren van Scoren voor gezondheid.

"Ik heb nog nooit zoveel contracten ondertekend als vandaag!" zegt Anthony Lurling, aanvoerder van NAC Breda, die deelnam aan de kick- off van Scoren voor Gezondheid. "Het is mooi om te zien dat onze bijdrage zo'n enthousiasme bij 1000 kinderen teweeg brengt en dat we met de hele selectie de kinderen kunnen wijzen op het belang van een gezonde leefstijl. Ik ben er dan ook trots op dat wij hier als team aan mee hebben kunnen werken."

Maatschappelijke betrokkenheid NAC
De kick-off van Scoren voor Gezondheid vond plaats in Breda bij NAC. Deze club toont haar maatschappelijke betrokkenheid onder andere met projecten zoals de Junior Street League. Vandaag was dit project gekoppeld aan Scoren voor Gezondheid. Gedurende de dag deden de kinderen mee aan diverse voetbalclinics. Hoogtepunt was de lunch waarbij alle duizend kinderen aan lange tafels zaten. Vanuit een van de torens van het stadion was goed te zien hoe de tafels het woord `SCOREN' vormden. Ook het tekenen van het contract met een van de NAC spelers was voor de kinderen een geweldige ervaring. De voltallige selectie inclusief trainer Robert Maaskant moedigden de kinderen aan om het project twintig weken lang vol te houden.

Resultaten 2008-2009
De kwestie van overgewicht is actueler dan ooit. Overgewicht en obesitas is een van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Al vier jaar blijkt dat het inzetten van voetballers als rolmodel voor kinderen effectief is. TNO heeft vorig jaar onderzoek gedaan onder 2000 kinderen die deelnamen aan Scoren voor Gezondheid. Bij de start verrichtte TNO metingen op het gebied van onder andere gewicht, BMI en vetpercentage. Bij de afsluitende clinics zijn deze tests opnieuw uitgevoerd.

Enkele resultaten:

- Het percentage kinderen dat voldeed aan de norm voor lichamelijke inactiviteit d.w.z. het aantal kinderen dat niet meer dan twee uur per dag tv kijkt en of achter de computer zit, nam toe;
- Het aantal dat lid werd van een sportvereniging nam toe;
- Het aëroob duuruithoudingsvermogen van de kinderen nam toe;
- Het percentage kinderen dat voldeed aan de fruitnorm nam toe;
- Het percentage kinderen dat voldeed aan de groentenorm nam toe;
- Het percentage kinderen dat voldeed aan de ontbijtnorm nam toe;
- Het percentage kinderen dat in totaal minder dan drie porties aan tussendoortjes at per dag nam toe.