Hoogheemraadschap Delfland

Hoogheemraadschappen richten Regionale Belasting Groep op

Gezamenlijk persbericht van het Hoogheemraadschap van Delfland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het Hoogheemraadschap van Delfland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaan vanaf 1 januari 2010 gezamenlijk belastingen heffen en innen. Daarvoor hebben zij een nieuwe organisatie opgericht: de Regionale Belasting Groep.

Nieuwe belastingorganisatie bespaart kosten en versterkt klantgerichtheid

Hoogheemraadschappen richten Regionale Belasting Groep op Met het onderbrengen van het heffen en innen van belastingen in één, nieuwe organisatie, willen de waterschappen kosten besparen. Een efficiëntere belastingorganisatie leidt tot lagere uitvoeringskosten. Bovendien wordt door deze manier van werken de kwaliteit en de kennis op belastingterrein gebundeld en versterkt. De organisatie kan daarmee klantgerichter werken. De Regionale Belasting Groep gaat actief op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners en wil ook gemeenten bij de Regionale Belasting Groep betrekken.

Voor inwoners in het werkgebied van de waterschappen verandert er niets. Zij ontvangen in 2010, net als in voorgaande jaren, een aanslag voor de waterschapsbelastingen. Wel wordt die aanslag vanaf 2010 verzonden door de Regionale Belasting Groep, in opdracht van de hoogheemraadschappen.

Hoogheemraadschap beslist over tarieven

De Regionale Belasting Groep verzorgt in opdracht van de hoogheemraadschappen het volledige belastingproces. Aangiften door bedrijven, aanvragen voor kwijtschelding of het indienen van bezwaren, worden beantwoord en afgehandeld door de Regionale Belasting Groep. Ook het proces van het innen neemt de organisatie voor haar rekening. Er komt een belastingtelefoon, waar burgers hun belastingvragen kunnen stellen.

De hoogheemraadschappen blijven zelf verantwoordelijk voor de vaststelling van het beleid en de tarieven. De tarieven en belastingverordeningen worden ook in de toekomst jaarlijks door het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap vastgesteld.

Gemeenschappelijke regeling

De Regionale Belasting Groep heeft de vorm van een gemeenschappelijke regeling en is daarmee een zelfstandig overheidslichaam, met een eigen bestuur. Dagelijks bestuursleden van beide waterschappen vormen samen het algemeen bestuur. Dit algemeen bestuur kiest eind oktober 2009 de voorzitter en de leden van het dagelijks bestuur van de Regionale Belasting Groep.

Bij de Regionale Belasting Groep werken zeventig mensen. De tekst van de gemeenschappelijke regeling en de goedkeurings- en instemmingsbesluiten liggen vanaf 31 oktober 2009 ter inzage in de kantoren van het Hoogheemraadschap van Delfland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.