Ingezonden persbericht

Persbericht Ede, 8 oktober 2009

Food Valley wordt dé Europese topregio voor gezonde en duurzame voeding

Overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven hebben 8 oktober 2009 in CineMec in Ede de intentieverklaring Food Valley Ambitie 2020 ondertekend. Door de samenwerking kan de regio Food Valley versneld doorgroeien tot dé Europese topregio op het gebied van gezonde en duurzame voeding.

Marjan Haak-Griffioen, gedeputeerde van de provincie Utrecht, zegt: "Dit initiatief is een buitenkans voor onze provincie die echt toekomst heeft. Daar willen we absoluut onze medewerking aan leveren." Ook Co Verdaas, gedeputeerde van de provincie Gelderland, gelooft heilig in samenwerkingsverbanden zoals deze. De handtekening betekent voor hem niet langer denken in 'dat is van mij en dat is van een ander'. "Iedereen moet zich steeds weer afvragen wat hij of zij zelf bij kan bijdragen. Oude scheidslijnen tussen markt en overheid, Den Haag of Brussel, passen niet meer bij de vraagstukken van deze tijd."

Food Valley brengt zo nieuw perspectief in het gebied. Daar profiteren niet alleen grote ondernemingen, maar ook het midden- en kleinbedrijf van. "Zonder mkb'ers geen Food Valley", zegt Jan Oggel van MKB Midden Nederland. "Ondernemerschap en kennis horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Maar het feit dat ook de overheid hier actief aan meedoet, maakt dat we hierin samen heel erg sterk kunnen zijn."

De ondertekening betekent dat de overheden in het kloppend hart van Food Valley willen samenwerken in één regionale organisatie als Regio Food Valley. De provincies Gelderland en Utrecht met de twee gemeentelijke samenwerkingsverbanden Regio De Vallei en WERV hebben de intentieverklaring ondertekend. De acht colleges van B&W (Wageningen, Ede, Veenendaal, Rhenen, Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Renswoude) hebben besloten om de samenwerking verder uit te werken onder leiding van burgemeester Houben van Barneveld.

Ook het bedrijfsleven is enthousiast. Zo is voor Koos Oosterhaven, managementteamlid van NIZO Food Research uit Ede de omgeving van Food Valley cruciaal voor het succes van dit internationale researchbedrijf. "Innovatie betekent voor ons het bij elkaar brengen van heel veel creativiteit en mensen. Een omgeving van Food Valley biedt ons dat." Namens Rabobank Nederland ondertekende Matthijs Mondria, directeur Food & Agri: "Onze bank wil wereldwijd nummer één zijn op het gebied van food en agri. En als we kunnen helpen Food Valley nummer één in de wereld te maken, dan willen wij daar bij zijn."

Dat het concept Food Valley enorm aanslaat heeft Martin Kropf, rector magnificus van Wageningen UR, ervaren in China: "Ook daar snappen ze wat dat betekent. We vinden het fantastisch om met zoveel partners samen te kunnen werken aan innovatie." Het initiatief wordt daarmee een voorbeeld van samenwerking voor andere Europese netwerken van kennisclusters.
In Food Valley werken Wageningen UR en alle niveaus van beroepsonderwijs samen. De kennisuitwisseling tussen wetenschap en beroepsonderwijs leidt tot kennisontwikkeling die ook in de praktijk bruikbaar blijkt voor productiebedrijven. Dorothé Lamers van ROC Rijn IJssel: "Als we willen dat deze regio heel sterk wordt, dan is het belangrijk dat er goede vakmensen zijn. Beroepsonderwijs is de basis voor onze economie." Ook Kees Boele van de Christelijke Hogeschool in Ede ziet veel mogelijkheden: "Op het gebied van gezondheidszorg kunnen we bijvoorbeeld prima aanhaken met onze opleiding diëtiek."

Ook is met het initiatief opname in het MIRT, het meerjaren (Rijks)investeringsprogramma Ruimte en Transport een belangrijke stap dichterbij gebracht. Dit programma maakt forse investeringen mogelijk in het Food Valley gebied. En Food Valley Ambitie 2020 sluit naadloos aan bij het streven van de regering om Nederland tot de wereldtop te laten behoren op het gebied van voeding en gezondheid. Niet voor niets wordt in de Kennisinvesteringsagenda 2016 van het Innovatieplatform de regio rondom Wageningen UR als prioriteit benoemd.