Partij van de Arbeid
PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694

Den Haag, 8 oktober 2009

PvdA wil landelijke leerplichtteams Roma

Met de motie Dijsselbloem is de problematiek van de Roma in Nederland vorig jaar opnieuw op de politieke agenda gekomen. In de Roma-gemeenschappen spelen hardnekkige problemen zoals schooluitval, werkloosheid, discriminatie en criminaliteit. Het kabinet heeft besloten het samenwerkingsverband van de betrokken gemeenten te ondersteunen.

De PvdA wil op verschillende punten verdergaande stappen. Jeroen Dijsselbloem pleit vanmiddag in het Kamerdebat onder meer voor twee flexibel inzetbare leerplichtteams. "Het fenomeen dat meisjes vanaf 12 jaar gewoon van school verdwijnen om te worden uitgehuwelijkt moet worden uitgebannen. De teams moeten de 'roma-gemeenten' de komende jaren ondersteunen en zorgen dat de meiden weer naar school gaan."

In samenwerking met Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma en betrokken gemeenten werden de afgelopen 3 jaar voor 7 scholen, voornamelijk in Zuid Oost Brabant, onderwijsassistenten geworven en opgeleid vanuit de Roma-gemeenschap zelf. De schooluitval is in deze periode bij sommige scholen teruggebracht tot nul. "Ik wil dat deze aanpak een vervolg krijgt, niet stopt, en op veel meer scholen wordt ingezet".

De PvdA wil dat de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma een plek krijgen in het Landelijk Overlegorgaan Minderheden. Het gaat nog te vaak over hen en niet met hen. 'Het is van belang dat een nieuwe generatie leiders uit de gemeenschap zelf het voortouw neemt en daarbij door de overheid serieus wordt genomen', aldus Dijsselbloem.