Universiteit van Tilburg
Persbericht 8 oktober 2009

ECB moet transparanter werken

De Europese Centrale Bank moet transparanter gaan werken en meer verantwoording afleggen aan het Europese parlement over haar beleid. Daarvoor moet onder andere een financiële dialoog worden gestart met de belangrijkste Europese financiële toezichthouders. Dit staat in een advies (een zogenaamd briefing paper) dat de Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger heeft als lid van het Panel van Economische en Monetaire experts van het Europese Parlement.

Nieuwe richtlijnen voor Europese financieel toezicht maken het noodzakelijk dat ook de Europese Centrale Bank haar manier van werken aanpast. Met name het toezicht op de financiële stabiliteit in de Eurozone en de EU (het zogenaamde macroprudentieel toezicht) en de coördinatie tussen de nationale toezichthouders (het microprudentieel toezicht) verdienen meer aandacht. Tot voor kort schoot het Europese toezichtmodel te kort in informatiedeling en crisismanagement en was er nauwelijks uitwisseling tussen mirco- en macrotoezicht. Dat wordt nu langzaam maar zeker recht getrokken en ook de ECB zal haar handelwijze enigszins moeten aanscherpen, luidt het advies van Eijffinger.

Hij adviseert de ECB om halfjaarlijks af te stemmen met belangrijke toezichthoudende partijen als de European Systemic Risk Board (ESRB) en hetzelfde te doen op microniveau met toezichthouders van banken, verzekeraars en pensioenfondsen zoals het Committee of European Banking Supervisors (CEBS). Dit overleg zou bij voorkeur plaatsvinden in juni en december na de publicatie van het Financial Stability Review. Daarin staat onder andere dat de EU lidstaten de mogelijkheid hebben om overleg te plegen over de toezichthoudende taken van de ECB.

Prof. dr. Sylvester Eijffinger is hoogleraar Financiële Economie, oprichter van het European Banking Center (EBC) van de Universiteit van Tilburg en Jean Monnet Professor Europese Financiële en Monetaire Integratie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is onlangs voor de derde termijn op rij benoemd tot lid van het Monetary Experts Panel van het Europees Parlement.