Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

College schuift problemen voor zich uit


08-10-2009 * Het kan er bij de SP niet in dat het college pas dit najaar heeft ontdekt dat de crisis Amsterdam in financiële problemen zou kunnen brengen. "Als het Rijk de schatkist plundert om banken te redden, heeft dat natuurlijk bezuinigingen tot gevolg. Het college had dat op de klompen kunnen aanvoelen", zei SP-fractievoorzitter Remine Alberts in reactie op de 'Staat van de Stad', de gemeentebegroting die woensdag werd gepresenteerd.

Remine Alberts

De bezuinigingen die wethouder Asscher (PvdA) voorstelt, zijn fors: er moet voor 40 miljoen euro worden gesneden. De wethouder gaf woensdag echter geen enkele duidelijkheid over waarop hij wil bezuinigen. Alberts hoorde een verhaal vol holle frasen: "Premier Balkenende was uit vorm na Prinsjesdag, maar dit college begint ook flink uit vorm te raken. Het lijkt er erg op dat het de problemen voor zich uit schuift in de hoop dat het volgende college de rommel opruimt", aldus Alberts.

De SP vindt dat jammer omdat zij het college bij de begroting vorig jaar en een half jaar geleden nog eens duidelijk de richting heeft gewezen voor een eerlijker en, gezien de crisis, financieel verstandiger beleid. "Vorig jaar kwam de SP met plannen om de tweedeling aan te pakken. Dit jaar vroegen wij om een Robin Hood-begroting, waarbij het college het geld haalt waar het zit en het structureel ten goede laat komen aan mensen die het minder voor de wind gaat", zegt Alberts. Maar het college deed daar veel te weinig mee, aldus de SP-fractievoorzitter.

De SP eist nu dat het college nog dit jaar komt met zijn voorstellen voor bezuinigingen in de stad en niet pas in februari, zoals wethouder Asscher voorstelde. Alberts: "De Amsterdammer moet hier echt wat van kunnen vinden en niet maar drie dagen de tijd krijgen om de plannen van dit college van PvdA en GroenLinks te beoordelen."

Lees hier de bijdrage van Remine Alberts. Zie het origineel