Gemeente Winterswijk

Landrat Gerd Wiesmann Koninklijk onderscheiden

Winterswijk - Op woensdag 7 oktober vond een informeel treffen plaats in het gemeentekantoor van Winterswijk tussen de aan- en aftredende burgemeesters van de Kreis Borken en de burgemeesters van de Regio Achterhoek. Tijdens deze bijeenkomst reikte burgemeester Thijs van Beem een Koninklijke onderscheiding uit aan de huidige Landrat van de Kreis Borken, Gerd Wiesmann. De heer Wiesmann is benoemd tot Officier in de Orde van oranje Nassau.

De heer Wiesmann ontving de onderscheiding voor zijn inzet tijdens zijn gehele bestuurlijke loopbaan voor de Nederlands - Duitse samenwerking. De heer Wiesmann begon zijn carrière als raadslid en plaatsvervangend burgemeester van Bocholt. Daarna werd hij lid van de Kreistag en vervolgens van de Landrat. Hij is jaren lid geweest van het Dagelijks Bestuur van de EUREGIO, waarvan de laatste jaren als plaatsvervangend voorzitter. Zijn ambtstermijn als Landrat van Kreis Borken eindigt op 20 oktober aanstaande, waardoor ook zijn lidmaatschap van het EUREGIO-bestuur eindigt.

Verdiensten
In de ogen van Nederlandse bestuurders geniet hij groot gezag. Hij weet met groot invoelingsvermogen met de andere bestuurscultuur te communiceren. Hij is in staat gebleken zich de consensuscultuur die wij in Nederland kennen, eigen te maken. Binnen de Kreis Borken heeft hij er persoonlijk zorg voor gedragen dat de internationale samenwerking goed georganiseerd is. In de periode 2000 - 2005 is er met name door zijn inzet een grensoverschrijdend actieprogramma tot stand gekomen waarin grensoverschrijdende onderwerpen als economie, toerisme, landschap en veiligheid een centrale rol innamen. Ten tijde van de Vogelpest in 2003 heeft de heer Wiesmann een cruciale rol gespeeld in de communicatie met de Nederlandse overheden. Onder zijn leiding zijn er intensieve contacten ontstaan tussen de Fachhochschule Bocholt en de Universiteit Twente en andere hogescholen in Nederland, de samenwerking van Gelders en Overijssels bureau van Toerisme met de Duitse regionale VVV's en samenwerking tussen netwerkprojecten met ondernemers en aan Duitse en Nederlandse zijde. De heer Wiesmann is tevens een voorvechter geweest van de grensoverschrijdende veiligheidstaken. Tijdens zijn voorzitterschap is de gezamenlijke politiepost in Dinxperlo geopend en vonden er jaarlijks rampenbestrijdingsoefeningen plaats.