ABVAKABO FNV

Ook TNWT/Zorgaccent moet honderden werknemers ontslaan

Na het ontslag van vijfhonderd medewerkers bij thuiszorginstelling Livio in Enschede, volgt vandaag ontslag voor meer dan vijfhonderd medewerkers van bij TNWT/Zorgaccent in Almelo.

Ook hier wordt mensen de wacht aangezegd als gevolg van de gemeentelijke houding ten opzichte van de thuiszorg. De gemeenten in de Twentse regio weigeren reële tarieven voor de thuiszorg te hanteren. Ze willen maximaal negentien euro betalen. Uit onderzoek blijkt dat een kostendekkend tarief minimaal EUR2,50 hoger ligt.

Het gevolg is dat de werkgevers niet meer mogen of kunnen meedoen aan aanbestedingen en marktaandeel verliezen. Minder markt, betekent minder werk en dus minder medewerkers in dienst. Of de ontslagen medewerkers in dienst komen van de nieuwe zorgaanbieders in de Twentse regio, en of dat tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden gebeurt, is uiterst onzeker.

Zorgbestuurder Jan Kramer van ABVAKABO FNV volgt de ontwikkelingen in Twente op de voet en probeert de medewerkers met raad en daad bij te staan. "Maar het is lastig, want ik krijg geen poot aan de grond bij de Twentse gemeenten." Een spontane actie van Kramer om samen met driehonderd medewerkers van Livio naar het centrum van Enschede te gaan, waar de regionale wethouders gisteren vergaderden, mocht ook niet baten.
09-10-2009