Philips gaat medische pathologie digitaliseren

09/10/2009 11:47

Philips Electronics Nederland B.V.

PHILIPS INTRODUCEERT EEN DIGITALE REVOLUTIE IN PATHOLOGIELABORATORIA

Washington D.C., USA - Op de jaarvergadering 2009 van het College of American Pathologists (11-14 oktober, Washington DC, USA) zal Koninklijke Philips NV (NYSE: PHG, AEX: PHI) aankondigen dat het bedrijf geïntegreerde digitale oplossingen ontwikkelt voor medische pathologie. Philips is al een wereldleider in Radiology Information Systems (RIS) en archief- en communicatiesystemen voor medische beelden (PACS, bij voorbeeld voor radiologische en cardiologische afdelingen). Het bedrijf heeft nu geavanceerde digitale systemen ontwikkeld voor pathologische toepassingen. Hiermee kan de werklast in pathologische afdelingen (zowel gecentraliseerd als binnen een ziekenhuis) worden verminderd terwijl beslissingen tegelijkertijd beter worden ondersteund.

Om een diagnose te onderzoeken gebruiken pathologen onder andere weefselmonsters van patiënten. De meeste kankerdiagnoses worden gemaakt of bevestigd door een patholoog. Door het digitaliseren van beelden die pathologen nu met een microscoop waarnemen wil Philips de voordelen van digitale technieken (die al op radiologische afdelingen worden gebruikt) introduceren in deze belangrijke discipline.

Om kans van slagen te hebben moet een digitaal systeem voor pathologie ontworpen zijn op basis van de behoeften van de gebruikers, gemakkelijk te gebruiken zijn, en naadloos binnen de bestaande werkstroom passen. Philips is actief op al deze gebieden, in samenwerking met pathologen in Europa en de VS. Het Philips-systeem omvat een snelle scanner voor preparaten en een systeem voor het opslaan en weergegeven van beelden, met een hoge capaciteit, en verder geavanceerde software voor het herkennen en analyseren van beeldelementen.

Bob van Gemen, Vice President van Philips en CEO van Philips Digital Pathology: "Omdat er steeds meer mensen ouder worden zullen er in de hele wereld ook meer zieken komen. Samen met het gebrek aan deskundige pathologen in de hele wereld, en de trend naar meer pathologisch onderzoek voor elke patiënt betekent dat er een duidelijke behoefte is aan het verhogen van de efficiëntie van de pathologie afdelingen door de procedures te versnellen, en pathologen te ondersteunen bij het nemen van hun beslissingen en de rapportage daarover.

Het digitaliseren van de pathologische werkstroom biedt ook nieuwe mogelijkheden, zoals al in de praktijk wordt gebracht bij digitale radiologie. Hiermee kunnen pathologische laboratoria hun organisatie efficiënter maken door activiteiten op de meest logische locatie onder te brengen. Zo is het bijvoorbeeld niet meer nodig dat de technici in het laboratorium en de pathologen onder hetzelfde dak werken. Door de efficiëntie te verhogen kunnen pathologische laboratoria meer diagnoses stellen met hetzelfde aantal pathologen. Bovendien kan advies worden ingewonnen van externe specialisten zonder dat het nodig is de preparaten naar hen toe te zenden.

Philips werkt al samen met vooraanstaande afdelingen pathologie om de voordelen van het systeem in een klinische omgeving te onderzoeken. Maar nieuwe partners zijn welkom om het systeem verder te ontwikkelen, vooral op gebieden zoals het ontwikkelen van industrienormen voor het opnemen en comprimeren van beelden. Verder wil Philips samenwerken met bedrijven die gespecialiseerd zijn in kleurtechnieken en -middelen om software te ontwikkelen voor aanvullende beeldanalyse en -interpretatie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.philips.nl/about/news/press/