Senternovem

09-10-2009 | SenterNovem introduceert EnergieBesparingsVerkenner Utiliteitsbouw

Speciaal voor gebouwbeheerders en facilitair managers heeft SenterNovem de EnergieBesparingsVerkenner Utiliteitsbouw (EBVU) laten ontwikkelen. De EBVU geeft snel inzicht in het energieverbruik van een gebouw, de mogelijke energiebesparende maatregelen en het effect van die maatregelen op de kosten en het milieu. Daarnaast geeft het instrument een indicatie van het huidige energielabel en het mogelijke label na het nemen van de voorgestelde maatregelen.

Sinds 1 januari 2008 zijn gebouweigenaren verplicht om bij verkoop, verhuur of nieuwbouw te beschikken over een energielabel. steeds meer gebouweigenaren en -beheerders zien ook dat energiebesparing voor aanzienlijke kostenbesparingen kan zorgen. De EBVU is een handig hulpmiddel dat beheerders en facilitair managers hiermee op eenvoudige wijze op weg helpt.

De EBVU is een programma in Excel. Door een voorbeeldgebouw te kiezen en vervolgens een aantal gegevens te selecteren, wordt een indicatie gegeven van het huidige energielabel van het gebouw. En met slechts tien klikken ligt er een indicatie van het energieverbruik per vierkante meter van het gebouw. Daarnaast biedt het programma de mogelijkheid om verbetermaatregelen aan te geven, zoals de isolatie van dak of gevel of het toepassen van energiezuinige verlichting. De EBVU geeft vervolgens een indicatie van het te verwachten energieverbruik per maatregel, met bijbehorend energielabel. Daarnaast geeft het programma inzicht in de investeringskosten, de jaarlijkse besparing op de energiekosten en de terugverdientijd. Ook wordt het milieueffect weergegeven, uitgedrukt in de CO2-reductie per vierkante meter.

Ronald Velsink, manager van Unica Installatiegroep, gebruikte het programma onlangs uit nieuwsgierigheid en noemt het een leuk en nuttig instrument. "De EBVU geeft weer wat je kwijt bent aan energie en op welk label je uitkomt na het nemen van maatregelen. Dat geeft onze klanten een aardige indicatie van de mogelijkheden."

De EBVU is ontwikkeld door ingenieurs- en adviesbureau DGMR in opdracht van SenterNovem. Het instrument is te downloaden op de website van Slimme Energie (www.slimme-energie.nl).

Slimme Energie
Met de campagne Slimme Energie helpt SenterNovem facility managers en gebouwbeheerders om energiebesparing in kantoren, zorg- en onderwijsinstellingen te realiseren. Dit zorgt voor verbetering van het milieu, meer comfort en bovenal een aanzienlijke kostenbesparing.

Slimme Energie richt zich op de thema's: verwarmen, verlichten, isoleren, koelen en ventileren.

Kijk op www.slimme-energie.nl voor meer informatie over maatregelen, hulpmiddelen, praktijkvoorbeelden en financieringsmogelijkheden.