Provincie Noord-Holland

Regionale Uitvoeringsprogramma West-Friesland 2010 vastgesteld

09 oktober 2009

Op 2 september heeft de ILG-Gebiedscommissie West-Friesland het regionale Uitvoeringsprogramma 2010 vastgesteld. In het programma zijn projecten opgenomen die de gebiedscommissie in aanmerking wil laten komen voor ILG-subsidie. GS beslist eind november over dit voorstel.

Dertien projecten hebben een subsidieaanvraag gedaan voor het programma van 2010. Twee projecten bleken nog niet voldoende rijp om in het programma opgenomen te worden. De overige elf projecten zijn door het gebiedsbureau getoetst aan de subsidie- en de uitvoeringscriteria van het ILG en door de commissie goedgekeurd voor opname in het Uitvoeringsprogramma 2010.Â

Prioriteiten
De middelen die beschikbaar zijn voor het thema Sociaal Economische Vitalisering (SEV) zijn beperkt. Niet alle projecten die hiervoor een aanvraag hebben ingediend kunnen worden gehonoreerd. De commissie heeft daarom aangegeven aan welke projecten zij prioriteit geeft.

De gebiedscommissie heeft in het in 2008 verschenen Uitvoeringsstrategieplan ILG West-Friesland aangegeven sterk te hechten aan het in stand houden van het agrarische cultuurlandschap en zich in te willen zetten voor het verder versterken van de bedrijfsvoering van de grondgebonden landbouw. Op basis hiervan geeft de commissie een hoge prioriteit aan twee zorgboerderijen in Avenhorn en Scharwoude.

Basisvoorzieningen in dorpen
Opvallend is dat er dit jaar acht projecten zijn aangemeld voor het realiseren van basisvoorzieningen in dorpen. Dit zijn bijvoorbeeld multifunctionele centra, een woonzorgcomplex en de opwaardering van dorpshuizen. Omdat dit soort voorzieningen vooral belangrijk zijn voor de leefbaarheid in de kleinere kernen, geeft de gebiedscommissie prioriteit aan de projecten in de kleinste kernen. Hoog op de lijst staan hierdoor de projecten âOpwaardering Kerkbuurtje Oudendijkâ en âRenovatie Dorpshuis Hauwertâ.

Besluitvorming in GS
Het provinciale ILG-programmabureau verzamelt de regionale programmaâs van de zeven ILG-regioâs en de Stelling van Amsterdam en voegt deze samen tot een voorstel voor GS.
Eind november zal het provinciale ILG-Uitvoeringsprogramma 2010 door Gedeputeerde Staten worden vastgesteld. Voor de projecten die in dit programma zijn opgenomen kan vanaf 1 januari 2010 subsidie worden aangevraagd.

Uitvoeringsprogramma 2010
Het Uitvoeringsprogramma ILG West-Friesland 2010 is te vinden op de deze paginaâs onder Documenten. Â

Met vragen kunt u terecht bij de ILG-gebiedscoördinator in West-Friesland, Aafke van Nierop, tel.nr.: 023-5143045, nieropa@noord-holland.nl

---