CDA

Liesbeth Spies over debat Koningshuis

De Tweede Kamer vergaderde deze week over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken en van de Koning (het Koninklijk Huis). Namens het CDA voerde Liesbeth Spies het woord.

Spies memoreerde het drama op Koninginnedag 2009, en het verdriet en het gevoel van saamhorigheid dat dat teweeg bracht. âIn de samenleving merkte je een sterk samenbindend gevoel van âdit laten we niet gebeurenâ, we laten ons âonze Koninginnedagâ niet afnemen. Het CDA hecht waarde aan de constitutionele monarchie en is tevreden over hoe dit nu functioneert. Maar bij een moderne monarchie hoort verantwoording en transparantie over de kosten die gemaakt worden. Daarom vroeg Spies om opheldering bij enkele punten in de begroting. Ook sprak zij haar ongenoegen uit over het gedoe over de vakantiewoning in Mozambique en fiscale constructies:âHet beeld dat hierdoor ontstaat is schadelijk voor de reputatie van ons Koningshuisâ. Tijdens het debat werd duidelijk dat alle risicoâs van deelname aan het project in Mozambique vooraf zijn onderzocht in opdracht van de premier. Om persoonlijke betrokkenheid van de prins bij de uitvoering van het project te voorkomen is een stichting in het leven geroepen die toeziet op het realiseren van het project. âOp het moment dat de oorspronkelijke doelstellingen van het project, inclusief het realiseren van een school en ziekenhuis, in het geding komen rapporteert de stichting aan de premier. Dan kan de deelname aan het project opnieuw ter discussie komenâ, aldus de premier. Volgens Spies kan de discussie hiermee voor dit moment worden gesloten. âAls de risicoâs voldoende in kaart zijn gebracht en beheersbaar zijn is het uiteindelijk een zaak van de kroonprins en zijn echtgenoteâ..

Over de uitkeringen van de leden van het Koninklijk Huis was Spies helder.: âW\ij hebben onlangs in de Tweede Kamer unaniem besloten dat de leden van het Koninklijk Huis âtrendvolgersâ zijn geworden. Dit houdt in dat de uitkering van de leden de cao voor de rijksambtenaren volgt. Die is dit jaar licht gestegen, dus ook voor de Koningin. Als mevrouw Ter Horst, conform de wensen van het kabinet, erin slaagt de nullijn in de cao vast te leggen dan geldt de nullijn ook voor de drie leden van het Koninklijk Huis die een uitkering ontvangen. Daar gaan wij nu niet ineens weer aan morrelenâ.
In het debat zei premier Balkenende ook te willen gaan kijken of er versoberingen mogelijk zijn met betrekking tot de reiskosten die voor privé doeleinden worden gebruikt. In elk geval wil hij het aantal leden dat privékosten vergoedt krijgt drastisch beperken.
---