Nieuw-Vlaamse Alliantie


Gezond verstand keert eindelijk terug in Haags kabinet (09/10/09)

Het kabinet Balkenende heeft vandaag beslist om de Hedwigepolder alsnog onder water te zetten om de schade aan de natuur op te vangen die door de uitdieping van de Westerschelde ontstaat. Op zich is dit natuurlijk heuglijk nieuws ware het niet dat deze beslissing ons gewoon terugbrengt in de situatie van 2005. Vraag blijft natuurlijk hangen : waarom moest er zoveel tijd verloren gaan?

De N-VA hoopt dat deze beslissing snel de voorlopige schorsing van de verdiepingswerken door de Nederlandse Raad van State ongedaan zal maken. Beter nog zou het zijn moest de Nederlandse milieubeweging ook haar beroep intrekken bij diezelfde Raad van State. Maar na alles wat er de afgelopen maanden in dit dossier gebeurd is, zal het niet makkelijk zijn om de Nederlandse natuurjongens hiervan te overtuigen. Europa kan hier misschien een belangrijke rol spelen.

N-VA Europees parlementslid Frieda Brepoels stelde tijdens de zomer een hele reeks vragen aan de Europese Commissie over de alternatieve voorstellen van de Nederlandse regering in dit dossier. Tevens stuurde zij, samen met een aantal collegas enkele weken geleden nog een brief aan Commissaris Dimas om hem te dwingen standpunt in te nemen.

Brepoels : Jammer genoeg gebeurde dit niet, er kwam geen antwoord omdat de Nederlandse regering weigerde om tijdig met correcte informatie over de brug te komen. Allemaal niet erg fraai dus, maar toch is het van het allergrootste belang dat Europa dit dossier van zeer dichtbij blijft opvolgen, de Europese Commissie moet blijven toezien op de volledige uitvoering van alle bepalingen van het Scheldeverdrag.

De Nederlandse regering heeft zich in dit dossier niet altijd als een erg loyale partner getoond, het zijn voor alle partners spannende tijden geweest en er zullen nog hindernissen moeten overwonnen worden vooraleer de baggeraars ook echt aan de slag kunnen. Dit is alvast een belangrijke stap voor de haven van Antwerpen, we moeten nu met zn allen weer voluit naar de toekomst durven kijken en vooral aan één koord blijven trekken in Vlaanderen.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be