Vereniging Eigen Huis

Oplossing nodig voor slechte funderingen

Manifest voor funderingsherstel aangeboden aan vaste kamercommissie VROM

Honderdduizenden woningen in Nederland kampen met funderingsproblemen. Woningeigenaren kunnen geen kant op door de hoge kosten van herstel naar schatting van ⬠40.000 tot ⬠100.000 per woning.

Manifest voor funderingsherstel
Met de ondertekening en aanbieding van een Manifest voor funderingsherstel op 9 oktober aan de leden van de vaste kamercommissie VROM, roept Vereniging Eigen Huis samen met andere partijen zoals gemeenten, Bouwend Nederland en de NVM, de rijksoverheid op een oplossing te vinden voor het probleem van slechte funderingen.

Problemen nu aanpakken
Als de problemen nu niet verder worden aangepakt, ontstaan op termijn verpauperde buurten en dan rest geen andere uitweg dan opkopen, slopen en nieuwbouw plegen. Een dergelijk aanpak is vele malen duurder dan nu de schouders onder de problemen zetten.

De belangrijkste oorzaken van funderingsproblemen zijn paalrot, palenpest, gebrek aan draagkracht en bodeminklinking bij fundering op staal.

Rijk moet maatregelen nemen
Partijen vragen het Rijk om hulp bij de aanpak van funderingsproblemen onder andere door het inzetten van laagrentende leningen, subsidies en begeleiding. Met deze en andere maatregelen moet het mogelijk worden om de problemen onder controle te krijgen, beheersbaar te houden en aan duurzame oplossingen te werken.

Het probleem is te groot om het over te laten aan een individuele eigenaar die bovendien niet of nauwelijks invloed heeft op de oorzaken van een slechte fundering.

Meer informatie
Manifest voor funderingsherstel (PDF)

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 9 oktober 2009

---