Provincie Noord-Holland

Noord-Hollandse bedrijventerreinen vallen in de prijzen

09 oktober 2009

Twee Noord-Hollandse bedrijventerreinen zijn verkozen tot de beste Nederlandse terreinen in hun categorie.

De Waarderpolder in Haarlem is gekozen tot het beste geherstructureerde bedrijventerrein en Amsterdam Connecting Trade in de Haarlemmermeer tot beste plan voor een nieuw bedrijventerrein. Het Fokker Logistics Park in de Haarlemmermeer is tweede geworden in de categorie beste geherstructureerde bedrijventerreinen. Gedeputeerde Jaap Bond: âIk ben blij voor de mensen van de terreinen zelf en zie de prijzen als een erkenning dat we in Noord-Holland goed bezig zijn.â

Waarderpolder
De Waarderpolder (omvang 160 hectare) scoort vooral goed op de ruimtewinst die geboekt is. Door een gezamenlijke inspanning van gemeente en bedrijfsleven kan 45 hectare grond opnieuw uitgegeven worden. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzame maatregelen (zoals energiebesparing), het verbeteren van veiligheid en beheer op het terrein en worden ondernemers actief begeleid bij hun innovatieplannen. Allemaal themaâs die bij de provincie Noord-Holland hoog aangeschreven staan en reden voor de provincie om aan de Waarderpolder een subsidie beschikbaar te stellen van 2,2 miljoen euro. De provincie zoekt bij voorkeur uitbreidingsmogelijkheden op bestaande bedrijventerreinen. De Waarderpolder laat zien dat die er zijn.

Amsterdam Connecting Trade (ACT Beyond Logistics) ACT is een gebied ten zuiden van Schiphol en bestaat uit drie bedrijventerreinen. ACT moet het meest innovatieve en duurzame logistieke knooppunt van Europa worden en krijgt een multimodaal vervoerssysteem en een ongestoorde logistieke verbinding met Schiphol. Goederen worden efficiënt vervoerd via lucht, snelweg, spoor en water. Zowel bij het ontwikkelen van de gebouwen als de inrichting van het totale gebied zoekt ACT naar duurzame en hoogwaardige oplossingen. Zoals op het gebied van energievoorziening, openbaar vervoer en afvalmanagement. âCradle to cradleâ en het idee van gesloten kringlopen wordt continu gebruikt als denkrichting voor duurzame oplossingen. De provincie Noord-Holland werkt samen met de gemeente Haarlemmermeer, Hoogheemraadschap van Rijnland, AM, Schiphol Groep en Schiphol Area Development Company om ACT te realiseren.

Fokker Logistics Park
Het Fokker Logistics Park demonstreert op indrukwekkende wijze hoe private initiatieven een verouderd terrein om kunnen zetten in een state-of-the-art, duurzaam bedrijventerrein. Zo is het sloopmateriaal van de voormalige fabriekslocatie hergebruikt in de nieuwe locatie, zijn de gebouwen uitzonderlijk energiezuinig en worden tienduizenden vierkante meters zonnepanelen geïnstalleerd.

De prijzen werden bekendgemaakt tijdens het Nationale Bedrijventerreinencongres op donderdag 8 oktober 2009.
---