HISWA


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 9 oktober 2009
Varen met een pistekaart

HISWA Vereniging en Kenniscentrum (Kust)toerisme (een initiatief van Hogeschool Zeeland en NHTV internationaal hoger onderwijs Breda) slaan de handen ineen om de Delta hét nieuwe vaargebied van Europa te maken. Hun project "Bemanning paraat voor Water Rijk" heeft deze week geld gekregen vanuit het subsidieprogramma Pieken in de Delta Zuidwest-Nederland en dat betekent dat het project nu van start kan gaan.

Water Rijk
In 2008 verscheen het rapport Terug naar de Kust. Hierin werden kansrijke concepten geschetst voor de toeristische ontwikkeling van Zuidwest-Nederland. Water Rijk is één van deze concepten en hierbij werd geschreven: "Wat de Alpen zijn voor skiënd Europa, dat kan de Delta zijn voor varende Europeanen." Dit perspectief inspireerde HISWA Vereniging en Kenniscentrum (Kust)toerisme om een project tot stand te brengen. Hierbij stond één vraag centraal: Wat is er voor nodig om de Delta tot hét vaargebied van Europa te maken?

Bemanning paraat voor Water Rijk
Het project is erop gericht om alle betrokkenen in Zuidwest-Nederland voor te bereiden op hun rol in het toekomstige Water Rijk. Met behulp van uitgebreid onderzoek wordt een `pistekaart' gemaakt die varende toeristen kunnen gebruiken voor hun tocht door de Delta, naar het voorbeeld van een skipistekaart. Daarnaast wordt een netwerk samengesteld van jachtverhuurbedrijven die samen hun product beter gaan vermarkten. Ook wordt het onderwijs verbeterd: voor het seizoenspersoneel worden de mogelijkheden van een `winter school' verkend en voor HBO-studenten wordt een afstudeerspecialisatie watertoerisme ontwikkeld. Ten slotte worden kennismakingsdagen georganiseerd voor ondernemers, beleidsmakers en inwoners, zodat alle partijen in de Delta ambassadeur kunnen zijn voor hun eigen prachtige vaargebied.

Ondernemers enthousiast
Kenniscentrum (Kust)toerisme en HISWA Vereniging hebben in de voorbereiding van het project veel overleg gevoerd met jachtverhuurbedrijven in de regio. Immers, de verhuurvloot is van groot belang in het toekomstige Water Rijk. De ondernemers zijn enthousiast over het project, drie ondernemers hebben dit bekrachtigd door deelnemer te zijn in het gehele project: Waterfront Jachtcharter, OWN SHIP en Aquavitesse.




Project
Het project werd afgelopen voorjaar ingediend voor een subsidie van het programma Pieken in de Delta Zuidwest-Nederland. Deze week werd bekend dat het project gehonoreerd wordt. Dit betekent dat het Ministerie van Economische Zaken, Provincie Zeeland en Provincie Noord-Brabant bijdragen in de kosten van het project. De totale kosten van het project bedragen zo'n 350.000 euro, de bijdrage vanuit Pieken in de Delta is circa 290.000 euro. Het project gaat per direct van start en loopt tot en met december 2011. De aftrap vindt plaats tijdens de Toeristische Ontmoetingsdag van Kenniscentrum (Kust)toerisme op 12 november a.s.

Noot voor redactie,