Bachelorstudenten minder geneigd tot overstap naar andere universiteit


ENSCHEDE, 20091009 -- Ten opzichte van 2007 en 2008 zijn Bachelorstudenten minder vaak van plan om een Masteropleiding aan een andere universitaire instelling te gaan volgen. In 2009 bedraagt het percentage Bachelorstudenten dat van plan is om over te stappen naar een andere universiteit 12 procent. In 2008 was nog 16 procent van de Bachelorstudenten van plan om de Masteropleiding aan een andere universiteit te gaan volgen en in 2007 bedroeg het percentage vertrekkende Bachelorstudenten 15 procent. Dit blijkt uit de Bachelor Loyalty Benchmark 2009 uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy B.V. Het onderzoek is afgenomen onder ruim 7.250 Nederlandse Bachelorstudenten.

De belangrijkste redenen voor de Bachelorstudenten om te blijven studeren aan de huidige universiteit zijn op de eerste plaats de goede aansluiting van de Masteropleiding op de gevolgde Bacheloropleiding. Op de tweede plaats de goede aansluiting van het aanbod aan Masteropleidingen op de eigen interesses en tenslotte de tevredenheid over de kwaliteit van het onderwijs aan de huidige universiteit.

De Bachelorstudenten die van plan zijn om over te stappen noemen de unieke inhoud van een Masteropleiding aan een andere universiteit als belangrijkste reden om hun huidige universiteit te verlaten. Daarnaast zijn relatief veel Bachelorstudenten van plan om over te stappen naar een andere universiteit, omdat ze aan die universiteit een interessantere afstudeerrichting kunnen volgen.

Bachelorstudenten zekerder ten aanzien van Masterkeuze
Sinds 2007 zijn de Bachelorstudenten meer vastberaden in hun keuze ten aanzien van de Masteropleiding. In 2007 wist 25 procent van de Bachelorstudenten nog niet wat ze van plan waren te gaan doen na afronding van de Bacheloropleiding. Dit percentage `twijfelende' Bachelorstudenten is in 2009 aanzienlijk gedaald naar 14 procent.

Invoering harde knip
Uit de resultaten van de Bachelor Loyalty Benchmark blijkt dus dat universiteiten steeds beter in staat zijn om hun Bachelorstudenten aan zich te binden. Echter, in het studiejaar 2010/2011 zal de `harde knip' ingevoerd worden. Als gevolg hiervan is het voor de Bachelorstudenten niet meer mogelijk om te starten met een Masteropleiding aan de huidige universiteit voordat alle vakken van de Bacheloropleiding afgerond zijn. Naar verwachting zal door deze maatregel de mobiliteit van Bachelorstudenten toenemen. De Nederlandse universiteiten zullen dus na invoering van deze maatregel voor nieuwe uitdagingen komen te staan om de binding met de Bachelorstudenten te optimaliseren.

Over dit onderzoek
Aan het onderzoek hebben ruim 7.250 Bachelorstudenten deelgenomen. De onderzoeksgroep is representatief voor de Nederlandse Bachelorstudenten. Newcom Research & Consultancy (www.newcomresearch.nl) voert regelmatig opinieonderzoek uit om de meningen en visies van Nederlanders inzichtelijk te maken.





Ingezonden persbericht