Vrije Universiteit Amsterdam

Hand- en polsklachten in de huisartspraktijk


* Startdatum: 13-10-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Hand- en polsklachten in de huisartspraktijk


* Spreker: M.N. Spies-Dorgelo


* Promotor: prof.dr. H.E. van der Horst


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Hoewel het percentage patiënten dat de huisarts bezoekt voor pols- en handklachten laag is, blijkt uit het onderzoek van Marinda Spies-Dorgelo dat de klachten bij deze mensen wel lang kunnen aanhouden: slechts 42% van de mensen is na een jaar volledig hersteld. Dit hangt samen met een hogere leeftijd, vrouw zijn, een lange duur van klachten bij het eerste consult, een minder actieve strategie om om te gaan met factoren in het leven die hen uit balans brengen en het rapporteren van meer (aspecifieke) lichamelijke klachten.

Uit onderzoek onder een random steekproef van 2447 mensen blijkt dat 20% van de volwassenen last heeft van pijn, tintelingen of stijfheid in de hand of pols. Slechts 6% van deze mensen gaat hiervoor naar de huisarts. Spies-Dorgelo onderzocht de ernst van hand- en polsklachten, waarvoor mensen de huisarts bezoeken, welke diagnosen de huisarts stelt en welke behandelbeslissingen worden genomen en tenslotte hoe de klachten gedurende een jaar verlopen.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij 267 mensen die voor hand- of polsklachten de huisarts bezochten, blijkt dat artrose, een peesontsteking of een inklemmingssyndroom (zoals carpaal tunnel syndroom) vaak de oorzaak van de klachten zijn. De exacte diagnose heeft niet heel veel invloed op behandelbeslissingen door de huisarts en beïnvloedt nauwelijks het verloop van de klachten. De ernst van de klachten en de invloed van de klachten op dagelijkse activiteiten is belangrijker dan de achterliggende oorzaak. Maar hoe ernstig zijn de klachten dan? Hoewel het percentage patiënten dat de huisarts bezoekt voor pols- en handklachten laag is, blijkt uit het onderzoek van Spies-Dorgelo dat de klachten bij deze mensen wel lang kunnen aanhouden. Haar bevindingen kunnen de huisarts helpen bij het inschatten van de ernst en de prognose van pols- en handklachten.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam